ZBOG ČEGA SE ŽENE REĐE PRIJAVLJUJU ZA UČEŠĆE U KVIZOVIMA? Pitali smo ljude, kažu da je ovo glavni razlog
Kvizovi, Foto: Nemanja Nikolić, Tamara Trajković, Printscreen/facebook/potera

Kviz

ZBOG ČEGA SE ŽENE REĐE PRIJAVLJUJU ZA UČEŠĆE U KVIZOVIMA? Pitali smo ljude, kažu da je ovo glavni razlog

Samopouzdanje, manjak želje ili nešto treće... Zašto žene ne idu na kvizove?

Objavljeno:

Iako je kviz kultura dosta rasprostranjena u Srbiji i postoji mnovo televizijskih, ali i pab kvizova, primetan je dosta manji broj ženske populacije među učesnicima. Voditelji kvizova to često i pominju, a kako je nedavno jedna žena i osvojila ciklus slagalice, nameće se pitanje - koji je razlog za manji broj žena na kvizovima?

Pitali smo neke kvizaše, ali i pab kviz, da nam pomognu da razjasnimo koji su to razlozi zašto se žene manje prijavljuju.

Prvi razlog koji možemo pomenuti je svakako onaj koji je i pokrenuo ovaj tekst - stereotipi. Ti stereotipi da su kvizovi "muška aktivnost" čuju se svakodnevno u emisijama, a voditelji ne kriju iznenađenje, ali i oduševljenje, kad se pojavi žensko u kvizu i postigne zavidne rezultate.

Kviz Potera
Kviz Poterafoto: PrintScreen/ RTS

Jedan od razloga zašto muškarci dominiraju u ovome je možda i kulturni faktor. Tradicionalno se takmičenja vezuju za muškarce, što može rezultovati sa manjim brojem žena na kvizu.

Muškarci vole više da se takmiče od žena, u genima nam je da se pokažemo kao bolji, a i iskreno mislim da se više interesujemo za te "nepotrebne" informacije od devojaka. Što se tiče TV kviza, mislim da žene mnogo više brinu oko toga da se ne izblamiraju," kaže Đorđe.

Izraženiji je i ego.

Izraženiji ego kod muškarac je moguć razlog za sudelovanje u kvizovima, ali i želja za dokazivanjem, u odnosu na žene" kaže Nedeljko.

Jedan od razloga može biti i to što se pab kvizovi najviše organizuju u pabovima i lokalima koji nisu najdraži devojkama, a to što dolazi dosta muškaraca može da prouzrokuje averziju kod devojaka.

Nebrojno puta sam čuo takve stvari koje mi pokazuju da devojke ne znaju ni koncept kviza. Rečenice poput "šta ako me prozove?" i "šta ako se izblamiram" to i dokazuju. One devojke koje znaju uglavnom i idu u muškom društvu, a to nekim devojkama može da ne prija." kaže Antonio.

Pomenuli smo i strah od "brukanja" koji nalaže da se devojke malo više plaše javnog nastupa upravo iz straha da ne kažu nešto glupo i postanu predmet ismevanja.

Mislim da mi devojke nemamo samopouzdanja za to, plašimo se da ne znamo dovoljno, a muškarce nije toliko briga. Takođe, mislim da se teže nalazi ekipa devojaka, muškarci su svestraniji i devojke često nisu zainteresovane za te teme" priča Dunja.

Samopozdanje kod devojaka često bude i prepreka pri samoj prijavi na kviz. To potiče iz potrebe da sve proverimo i potražimo savet i istražimo pre donošenja odluke. Kod muškaraca to nije toliko izraženo, oni imaju samopouzdanja da donesu odluku, pa makar bila i pogrešna.

Da, žene se više boje javnog nastupa i toga šta će okolina reći ako se osramote. Nažalost, ima i faktor fizičkog izgleda žena koji je izraženiji. Neke jednostavno ne žele da se izlože raznim neumesnim komentarima. Takođe, žene su emotivnije, pa potencijalni loš nastup može da im naruši samopozdanje." navodi Petar.

"Jedan od razloga može biti i to što muškarci mnogo lakše prekriju manjak samopouzdanja, ali i to što im se greške lakše praštaju."

Sanja u kvizu Potera
Sanja u kvizu Poterafoto: Printscreen/RTS

Moguć razlog je i vreme. Dosta devojaka, naročito žena, nema vremena da posećuje pab kviz. Od odlaska na posao, porodice i kućnih poslova, mnoge žene teško nađu vremena na odlazak na kviz.

Takođe, zbog manjka vremena, devojke često pre biraju odlazak na piće sa drugaricama, ili neko kulturno dešavanje. Takođe, kako su pab kvizovi često društvena aktivnost, može doći i do izostanka žena zbog manje prisutnosti u tim kviz krugovima, a to može smanjiti njihovu uključenost.

Generalno, mislim da je ženama teže da se dogovore bilo gde da izađu, a ne samo na kviz (boli me glava, moram da operem kosu...), ali i što se tiče TV kvizova žene manje učestvuju, verovatno ih je sramota da se pojave negde javno, a i imaju manje vremena da prikupljaju informacije i pamćenjem dodatnih informacija za razliku od muškaraca. Muškarcima je dosta lakše da se dogovore i dođu bez dodatnog opterećenja"

Rekli su iz Bg Pab kviza i našalili se. "To je kao neki fenomen da se žene manje prijavljuju od muškaraca, biće da su muškarci pametniji."

Ženski deo Bg pab kviza je dao svoje objašnjenje kroz šalu:

"Ja, kao žensko, takođe često smatram da nemam dovoljno znanja za tako nešto, ne zbog nesigurnosti, već nemam dovoljno vremena za istraživanje, a i imam slabo pamćenje pa se često iznerviram kad nečega ne mogu da se setim. Moraju i oni i nečemu da prednjače, ne možemo mi baš u svemu."

Međutim, ima određenih poboljšanja u kvizovima, a to je koncept "ženskog" kviza. Na tematskim kvizovima poput muzičkog kviza, ili kvizova na serijama ili serijalima filmova je sve veći broj devojaka. Razlog leži u tome što se u ovom tipu kviza zna šta se očekuje, nema sporta i "muških" oblasti, te se žene dosta češće odvažuju na odlazak na kviz.

"Muškarci su možda više zainteresovani za druženje tog tipa u odnosu na žene, kad god sam otišla bilo je više muškaraca. Ja nekad možda i želim da odem, ali je veoma teško dogovoriti se sa ekipom. U principu, različita interesovanja, društvene norme ili percepcija da su kvizovi muški domen." Ema

Iz lične perspektive

Kako poslednjih godina aktivno učestvujem u pab kvizovima, smatram da ima tačnosti u tome da žene nemaju dovoljno samopouzdanja, a konkretno u mom slučaju, iako volim grupne pab kvizove, ne bih se (trenutno) oprobala u televizijskim kvizovima. Razlog za to je strah od blokade koja može da se desi, treme, ali i neke nesmotrene greške koja bi mogla da napravim. Još u današnje vreme kad se svaka greška dokumentuje i postaje "viralna" moja želja da postanem učesnik sve više opada.

Takođe, moja ekipa je većinski sastavljena od muškaraca, pa imam "sigurnost" da u nekim oblastima koje meni nisu jača strana (poput sporta) imam osobe koje će obezbediti poene, a da ne budemo na dnu tabele.

Nakon svega što smo izneli kao moguće razloge, mora se i osvrnuti na to kako promeniti trenutnu situaciju. Rad na samopouzdanju i sigurnosti u sopstveno znanje je prva bitna stavka, ali i podrška okruženja (ali i ekipa) u normalizovanju ženskih "kvizaša".

Takođe, ono što devojke često ne shvataju je da na kvizu muškarci možda i imaju znanje u sportu, geografiji, istoriji, ali često imaju propuste koje se ženama nikad ne bi desili. Prepoznavanje glumica, brendova, muzike, filmova, serije (naročito oni romantičnog karaktera) za muškarce su često teški i nepoznati i ženska perspektiva je tu preko potrebna.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

01:53

NAJPAMETNIJE JE DA SLAVIMO I SV. TRIFUNA I VALENTINA! Prolaznica dala URNEBESAN odgovor na pitanje šta danas proslavlja

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.