OD DANAS MOGUĆE ELEKTRONSKO ZAKAZIVANJE TESTIRANJA ZA UPIS U PRVI RAZRED: Ovo je detaljna procedura korak po korak
Škola, Foto: Aleksandar Jovanović Cile, ilustracija

PROCEDURA

OD DANAS MOGUĆE ELEKTRONSKO ZAKAZIVANJE TESTIRANJA ZA UPIS U PRVI RAZRED: Ovo je detaljna procedura korak po korak

Raspoloživi termini za testiranje su u periodu od 1. aprila do 31. maja

Objavljeno:

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i pomoćnica direktora Kancelarije za IT i eUpravu Biljana Marić posetili su beogradsku Osnovnu školu „Milena Pavlović Barili“ povodom ovogodišnjeg početka upisa dece u prvi razred, koje je i ove godine znatno olakšano zahvaljujući elektronskoj upravi.

Roditelji ili drugi zakonski zastupnici koji su građani Republike Srbije će od danas 20. marta pokretanjem usluge eZakazivanje na Portalu eUprava imati mogućnost da elektronskim putem zakažu termin za upis i testiranje deteta u prvi razred osnovne škole kojoj teritorijalno pripadaju.

Škola
Školafoto: RINA

Raspoloživi termini za testiranje su u periodu od 1. aprila do 31. maja. Odlaskom u osnovnu školu u zakazanom terminu, roditelji završavaju sve aktivnosti vezane za upis, bez potrebe da sa sobom donose bilo koji papirni dokument.

Od 2020. godine, četiri neophodna dokumenta za upis (izvod iz matične knjige rođenih, prijava prebivališta, uverenje o pohađanju predškolskog programa i dokaz o obavljenom lekarskom pregledu deteta) škola pribavlja elektronski, po službenoj dužnosti. Jedino ukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi, potrebno je lično doneti lekarsko uverenje.

Termin za upis i testiranje deteta u osnovnoj školi, sem preko Portala eUprava, može da se zakaže i u direktnom kontaktu sa školom, putem telefona ili imejla.

Porodica
Porodicafoto: Profimedia

„Zahvaljujući elektronskoj upravi dobili smo efikasniju javnu upravu i sprečili da građani budu kuriri koji nose svoja dokumenta od šaltera do šaltera. Na Portalu eUprava, na kojem imamo registrovano više od 2 miliona i 142 hiljade eGrađana, nalaze se stotine različitih usluga, a elektronski upisi dece u vrtiće, osnovne i srednje škole su postali jedni od najčešće korišćenih. Pored jednostavnog zakazivanja termina za upis u osnovnu školu na Portalu eUprava, roditelji ne treba da pribavljaju papirne dokumente, izvode, prijave i uverenja, jer smo elektronskom razmenom podataka to uveli kao standard u rad javne uprave. Zahvaljujući eUpravi u prethodnih sedam godina je razmenjeno čak 203.000.000 različitih dokumenata po službenoj dužnosti što znači da smo građanima uštedeli isto toliko odlazaka na šalter i isto toliko listova papira koji se nisu štampali“, rekao je ministar Jovanović.

On je istakao da je projektom Povezanih škola brzim, pouzdanim i bezbednim internetom povezano svih 3.800 školskih objekata osnovnih i srednjih škola u Republici Srbiji, sa 35.000 nastavnih prostorija u kojima se školuje više od 730.000 đaka i radi preko 100.000 nastavnika i profesora, a da škola „Milena Pavlović Barili“ ima optičku internet vezu i da je u njoj izgrađena lokalna računarska mreža.

„Drago mi je što i ove godine olakšavamo roditeljima upis dece u prvi razred. Termine za upis koji počinje 1. aprila, mogu već danas da zakažu elektronski i da izaberu datum i vreme koje im najviše odgovara. U narednoj školskoj godini očekujemo 65.000 prvaka. Svim budućim đacima i njihovim roditeljima želimo srećan upis u prvi razred“, izjavila je ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

Slavica Đukić Dejanović
Slavica Đukić Dejanovićfoto: Zorana Jevtić

Obilaskom osnovne škole, ministri su posetili i IT kabinet OŠ „Milena Pavlović Barili“, a Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je ovom prilikom školi doniralo IT opremu.

Kako da dete upišete u školu elektronski?

Ukoliko već niste, potrebno je da budete registrovan korisnik, odnosno da imate kreiran nalog na Portalu za elektronsku identifikaciju eid.gov.rs.

Nakon uspešne registracije potrebno je da se prijavite na Portal eUprava.

Iz menija odaberite Usluge > Obrazovanje > Osnovna škola, gde možete pročitati detaljan opis te usluge

Nakon pokretanja usluge eZakazivanje termina za upis odaberite opciju Podnošenje prijave, izaberite školu u kojoj želite da zakažete termin za testiranje đaka i upis i odaberite termin.

Na sajtu Euprave možete da pogledate detaljno uputstvo usluge eZakazivanje termina za upis u osnovnu školu.

Srećan polazak u školu!

Bonus video:

02:03

26 DECE OD 27 UKAZUJE DA SE PLAŠE TE NASILNICE Igor Novaković: Radili su joj sociometriski test, ŠKOLA NIJE PREDUZELA MERE

(Espreso / 24sedam / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.