VOZAČI U SRBIJI POLUDEĆE KADA OVO ČUJU: Zbog 1 stvari koju stalno radite, mogu vam uzeti kola, a kazne su paprene
Foto: MUP

OPALA

VOZAČI U SRBIJI POLUDEĆE KADA OVO ČUJU: Zbog 1 stvari koju stalno radite, mogu vam uzeti kola, a kazne su paprene

Svim vozačima je poznato da linije na kolovozu mogu imati različito značenje

Objavljeno:

Saobraćaj ima svoja pravila - stroga i jasna i treba ih se pridržavati u svakom trenutku, bilo da su u vidu znaka na kolovozu, uz put ili svetlosna signalizacija.

Po pravilu, najčešće su oznake na kolovozu bele boje, a ukoliko je to potrebno mogu biti i druge, kao npr. žute za taksi i vozila gradskog prevoza.

Oznake na kolovozu mogu biti:

I. Strelice II. Natpisi III. Linije

Razumevanje znakova je nužno za funksionisanje u saobraćaju, ali, nažalost mnogi se tih pravila ne pridržavaju, čime ugrožavaju život ostalih učesnika u saobraćaju, a na kraju i svoj. Koliko puta ste videli da neko obilazi vaš auto, sa leve strane, gazeći punu liniju, pa čak i sa desne strane? Nažalost niste jedini i ovo ne bi trebalo da bude učestalo.

Linije na kolovozu

Svim vozačima je poznato da linije na kolovozu mogu imati različito značenje. Primera radi - puna linija znači da vozač ne treba da prelazi u drugu traku, osim ako saobraćajna signalizacija to u vanrednim uslovima zahteva ili je stanje na putu daleko od uobičajenog (odron, nedostatak kolovoza...)

Isprekidana linija označava dozvoljen prelaz preko te linije, ako se time ne ugrožava bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

Udvojena kombinovana linija označava dozvoljen prelaz preko te linije vozačima koji se nalaze sa strane isprekidane linije, a zabranu onima kojima je bliža puna linija.

Dve duple pune linije na kolovozu označavaju zabranu preticanja ili prelaska sa jedne na drugu stranu kolovoza. Ove linije se obično koriste na mestima gde je preticanje opasno zbog ograničenog pregleda ili zbog drugih uslova na putu. Vozila ne smeju prelaziti preko ovih linija osim u slučaju hitne situacije ili kada postoje posebne oznake koje to dozvoljavaju.

Kazne za nepoštovanje saobraćajnih propisa

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže za MONDO da se saobraćajnih pravila treba pridržavati bez pogovora.

"Ako obilazite ili prelazite preko neisprekidane linije kazna je od 20/40.000 dinara, bilo da je ona dupla ili ne, plus šest kaznenih poena, plus tri meseca zabrane upravljanja vozilom. Ukoliko to isto radite, ali tom prilikom i pretičete kolonu, onda se radi o nasilničkoj vožnji, što znači 30-60 dana zatvora plus 120/140.000, plus 15 poena, plus devet meseci zabrane upravljanja vozilom", zaključuje Okanović za naš portal.

Kazneni poeni

Kazneni poeni za saobraćajne prekršaje unose se u jedinstveni registar MUP, u koji uvid imaju samo ovlašćeni službenici. Kada sakupi 18 poena, vozač će bez dozvole moći da ostane već u roku od tri dana. Koliko imate kaznenih poena možete proveriti u MUP-u, uplatom od 780 dinara za proveru o broju kaznenih poena.

Potrebno je da na sajtu euprava.gov.rs pokrenete uslugu, upišete svoje lične podatke i u polju izaberite usluge, odaberete vozačke dozvole a nakon toga, izaberete polje – izdavanje obaveštenja o broju kaznenih poena. Dobićete generisanu uplatnicu i sačekati da stigne izveštaj. Izveštaj možete podići i na šalteru MUP-a.

Pravilnici o načinu vođenja evidencija o kaznenim poenima i oduzimanju vozačkih dozvola i o izvršenju mera zabrane upravljanja vozilom predviđaju jasne procedure i uvođenje jedinstvenog registra za kaznene poene.

Bonus video

02:50

VOZAČI SE OPUSTE ZBOG NOVOG PUTA I ONDA DOĐE DO TRAGEDIJE Dve saobraćajne nesreće kod Sremske Mitrovice u samo DVA SATA

(Espreso/MONDO/Prenela D.Č.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.