"GELER JOJ JE PRESEKAO AORTU, TOLIKO BRZO JE ISKRVARILA": Ispovest roditelja Ljiljane koju su ubile NATO BOMBE
Ljiljana Spasić, Foto: Printscreen/Facebook/ГИНУЛИ СУ НАЈБОЉИ, да владају најгори.

TUGA

"GELER JOJ JE PRESEKAO AORTU, TOLIKO BRZO JE ISKRVARILA": Ispovest roditelja Ljiljane koju su ubile NATO BOMBE

. Tu je slika, stalno je gledamo - rekla je majka Radmila Ilić

Objavljeno: 12:00h

Maja 1999. godine oko podneva, ulice oko pijace u Nišu zasute su kasetnim bombama. Ljiljana Spasić (26), studentkinja medicine u sedmom mesecu trudnoće, slučajno se našla baš na tom mestu. Sa svekrvom je krenula na pijacu po prve trešnje.

- Rekla je jedna doktorka, koja je bila u blizini nje, da je geler presekao aortu i da je ona toliko brzo iskrvarila. Kaže budite srećni da se nije mnogo mučila i da je tako završila. Svakoga dana se setite. Tu je slika, stalno je gledamo - rekla je majka Radmila Ilić.

- Mi nismo mogli da je dobijemo, jer bio je stravičan napad na Niš. Bilo je nekih priča da su izvršili neku osvetu. Popodne je došao sin sa drugarima i dva auta i doneo nesrećnu vest - rekao je otac Miloje Ilić.

Roditelji Ljiljane Spasić
Roditelji Ljiljane Spasićfoto: Niške vesti

Kada je bombardovanje počelo, Ljiljana se sa porodicom sklonila na selo, ali je u grad dolazila zbog čestih pregleda, zbog trudnoće. Sahranjena je 11. maja u 11 sati na dan i sat svog venčanja.

- Izgubiti dete, to je dva života. Vrlo je teško. Ne znam da li je bilo teže tad, normalno bio je udar i bilo je teško. Ali danas nema dana da se ne setimo. Juče smo posetili njen grob. Nisam neki govornik, ali boli jednako i prošle godine i predprošle. S druge strane, život mora da se živi. Sin nam je tu u blizini i ima tri čerke. Tako da nas one ispunjavaju - rekao je kroz suze otac za Kurir..

Zbog greške holandskih pilota, kako su se tada pravdali zvaničnici NATO-a, tog dana u Nišu je poginulo 16 majki, očeva, čerke i sinova, koji su se slučajno našli baš na tom mestu. Ulica u blizini ponela je ime Ljiljane Spasić, najmlađe žrtve koja bi danas imala ćerku od 25 godina, da greške pilota nije bilo.

Bonus video:

04:16

BOMBARDOVANJE JUGOSLAVIJE 1999. GODINE

(Espreso/Kurir/Luka Vujičić/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.