PSIHOLOG SNEŽANA REPAC ZA ESPRESO DETALJNO OBJASNILA PONAŠANJE DECE DANKINOG UZRASTA: "Dete neće da ostane samo"
Snežana Repac o Danki Ilić, Foto: Nenad Kostić, MUP Srbije, Privatna arhiva, printscreen/facebook

VRLO VAŽNO!

PSIHOLOG SNEŽANA REPAC ZA ESPRESO DETALJNO OBJASNILA PONAŠANJE DECE DANKINOG UZRASTA: "Dete neće da ostane samo"

U medijima se spekulišu razne stvari, od toga da je devojčica sama otišla u nepoznatom pravcu, do eventualnog kidnapovanja deteta

Objavljeno: 14:31h
Dijana Spasov

Devojčica Danka Ilić (2) nestala je pod još uvek misterioznim okolnostima u Banjskom polju u Boru kada je sa majkom i starijim bratom otišla na porodično imanje.

Prema informacijama koje je majka dala beogradskim medijima, devojčica je nestala u vrlo kratkom periodu kada je majka krenula po vodu starijem sinu.

Danka Ilić
Danka Ilićfoto: MUP Srbije, Damir Dervišagić, Privatna arhiva

"Živimo u Boru. Dovela sam ih da se malo istrče i prošetaju. Moji su poreklom odavde i kao dete sam tu često boravila. Dok sam se okrenula, nije je bilo. Ona još nema dve godine, u maju će ih napuniti. Ne govori još. Zvala sam je, dozivala, nije mi se odazvala. Tu u blizini ima jedna šumica. Molim Boga da je što pre nađemo", izjavila je majka nestale devojčice.

Danka je nestala oko 14 časova, a njena majka je odmah pozvala supruga koji je došao na lice mesta u svega par minuta. Nakon određenog vremena, roditelji su ceo slučaj prijavili policiji i od tada je narednih 27 sati trajala opsežna potraga za devojčicom, ali od malene Danke ni traga, ni glasa!

1 / 8 Foto: MUP Srbije

Policija je juče saopštila da je obustavljena pretraga terena na kom je devojčica poslednji put viđena. Kako je saopšteno, svi dotadašnji rezultati ukazali su na to da se devojčica ne nalazi na ovom području površine od oko 10 kvadratnih kilometara i policija je istragu preusmerila u drugom pravcu.

Potraga za Dankom Ilić traje još uvek, a roditelji su juče gotovo ceo dan proveli u policijskoj stanici gde su ispitani o svim detaljima nestanka.

Danka Ilić
Danka Ilićfoto: Facebook

U medijima se spekulišu razne stvari, od toga da je devojčica sama otišla u nepoznatom pravcu, do eventualnog kidnapovanja deteta. S obzirom da se radi o detetu koje ima nepune dve godine, redakcija Espresa kontaktirala je Snežanu Repac, psihologa, koja radi sa decom i koja nam je objasnila kako funkcioniše ponašanje mališana tog uzrasta koje je karakteristično za sve.

"Ta priča da je dete takvo da prilazi svakom, da se ne plaši nepoznatih ljudi, to je prosto neuobičajeno za decu tog uzrasta, jedino ako je ona nešto specifična, ali ne verujem. Radi se o detetu koje je potpuno zavisno od roditelja, koje jedva da zna samo da se hrani, nije čak ni u hodu toliko stabilno. Roditelj koji ima dete tog uzrasta ne sme da ga ostavlja da bude samo niti da se udaljava", kaže Snežana za Espreso.

Snežana Repac
Snežana Repacfoto: Privatna arhiva

Dete neće da ostane samo

Snežana je posebno naglasila povezanost između majke i deteta koja je ključna i apsolutno postoji kod svakog deteta tog uzrasta.

"Dete se neće udaljiti od roditelja samo, a pogotovo neće prići nekoj nepoznatoj osobi osim ako majka ili otac nisu u blizini. Recimo ako je u pitanju park gde ima puno ljudi, dece, svakako da sva deca u tom uzrastu prate gde su im roditelji ili neko poznat iz porodice i ne udaljavaju se previše od njega. To je biološka veza koja je usađena prosto, pogotovo između majke i deteta i apsolutno je nemoguće da će ostati samo bilo gde čak i da mu ostavite neke igračke ili bilo šta, ako vidi da se majka sklanja bilo gde, dete će krenuti za njom ili će početi da plače. Ne znamo da li to dete ide ili ne ide u vrtić, ali bez obzira na to svako dete se u porodici uči i navikava na poznate ljude, za njih su majka, otac, bake i deke njihov mali svet koji im je poznat i tu se osećaju sigurno", objašnjava naša sagovornica.

Danka Ilić
Danka Ilićfoto: Printscreen/ Facebook/ Jovana Dragomirovic

Naša sagovornica koja je stručnjak u domenu dečije psihologije tvrdi da dete Dankinog uzrasta nikako ne bi samo izašlo iz dvorišta i udaljilo se bilo gde.

"Devojčica je mogla da priđe samo nekom poznatom, nije mogla sama da izađe iz dvorišta niti da odšeta negde sama jer deca od dve godine ne žele ni minut da ostanu sami, odmah plaču ili traže nekog poznatog. Čak roditelji koji imaju decu tog uzrasta treba da paze na njih možda i više nego na bebu i pažnja im mora biti zakovana na detetu jer se radi o malom biću koje tada već hoda i koje može da padne i da se povredi u bilo kom trenutku. Oni ne podnose distancu i odvojenost od starijeg, čak i ako recimo majka kuva ručak a dete je u prostoriji pored, sigurno će dotrčati kod majke jer šta god da im ostavite da se igraju njima ne drži dugo pažnju i traže da su blizu starije osobe. Dete će da pogleda u igračku, ali će da odmah gleda i gde mu je majka, to je prosto biološka zavisnost koja je urođena i prirodna kod sve dece. Nevezano za to koliko je dete nestašno, uvek će gledati da bude u blizini roditelja ili nekog od starijih koji mu je poznat", zaključila je Snežana repac u razgovoru za Espreso.

Podsetimo, u Srbiji je u utorak 26. marta prvi put pokrenut i Amber Alert zvaničnog naziva "Pronađi me".

Prema poslednjim informacijama koje su se pojavile u medijima, ispred kuće gde je devojčica Danka Ilić (2) nestala stigao je bager, mašina kombinirka kako bi policija raščistila imanje koje je prepuno drva i šiblja. Paralelno sa tim, pripadnici MUP ponovo pregledaju šahte i jame u pomenutom naselju. Sve to u cilju pronalaska materijalnih dokaza koji će pomoći u pronalasku Danke.

1 / 4 Foto: Nenad Kostić

Uprkos obustavljanju terenske potrage za devojčicom Dankom Ilić koja je nestala u utorak u 13 sati, policija i dalje pretražuje celo naselje.

Nezvanično se saznaje i da su roditelji nestale Danke danas ponovo u policijskim prostorijama.

Oglasio se MUP

Ministarstvo unutrašnjih poslova oglasilo se povodom nestanka dvogodišnje devojčice Danke Ilić u Banjskom polju kod Bora, apelujući da se ne objavljuju neproverene i netačne informacije jer na taj način ugrožavaju istragu, čiji je cilj da se devojčica što pre pronađe.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video: LAŽNE INFORMACIJE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA MOGU LOŠE DA UTIČU NA ISTRAGU! Stručnjak za bezbednost dece na internetu pozvala na oprez

02:38

LAŽNE INFORMACIJE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA MOGU LOŠE DA UTIČU NA ISTRAGU! Stručnjak za bezbednost dece na internetu pozvala na oprez

(Espreso/Dijana Spasov)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.