KAKO JE DR DIMITRIJE SPOJIO SPORT I NAUKU? Ostvario uspeh na košarkaškom terenu pa počeo da edukuje druge
Dr Dimitrije Čabarkapa, Foto: Emilija Jovanović, Privatna arhiva

SVAKA ČAST

KAKO JE DR DIMITRIJE SPOJIO SPORT I NAUKU? Ostvario uspeh na košarkaškom terenu pa počeo da edukuje druge

Dimitrije nastoji da kroz edukaciju u vidu predavanja, seminara i prezentacija približi najnovija naučna saznanja i inovativne tehnologije ljudima koji su u sportu

Objavljeno:

Dr Dimitrije Čabarkapa je zamenik direktora jedne od pet najvećih laboratorija za primenjenu nauku u sportu (Jayhawk Athletic Performance Laboratory – Wu Tsai Human Performance Alliance) na Univerzitetu u Kanzasu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tokom poslednjih pet godina, objavio je više od 65 recenziranih naučnih radova u prestižnim časopisima i prezentovao je na više regionalnih, nacionalnih i medjunarodnih konferencija. Pored naučnih istraživanja, aktivno saradjuje sa profesionalnim sportskim timovima i akademskim institucijama širom sveta.

Dr Dimitrije Čabarkapa
Dr Dimitrije Čabarkapafoto: Privatna arhiva

Vođen željom da kombinuje nauku i sport, 2012. godine Dimitrije je dobio stipendiju kao sportista na jednom od prestižnih američkih univerziteta u Virdžiniji (James Madison University). Za samo tri godine završio je osnovne studije iz kineziologije, a zatim u naredne dve godine i master studije iz nutricionistike.

Pored akademskih uspeha, Dimitrije je ostvario uspeh i na košarkaškom terenu. Bio je član tima koji se 2013. godine plasirao na završni NCAA turnir (March Madness), a u narednim godinama bio je jedan od vodećih strelaca u timu.

Dimitrije Čabarkapa
foto: Privatna arhiva

​ ​Po završetku sportske koledž karijere imao je nekoliko ponuda da nastavi profesionalno da se bavi košarkom, ali vođen svojom zeljom da kombinuje nauku i sport, odlučio je da se posveti nauci. Svoju istraživačku karijeru započeo je 2017. godine na jednom od istraživačkih odeljenja Medicinskog fakulteta Harvard. U 2018. godini postaje asistent i student doktorskih studija na Univerzitetu u Kanzasu (School of Education – Department of Health, Sport and Exercise Science). Svoju doktorsku disertaciju iz oblasti biomehaničke analize šuta u košarci odbranio je 2021. godine i dobio prestižnu akademsku nagradu kao jedan od najboljih studenata. ​Sa iskrenom željom da podeli znanje koje je stekao i da pomogne u razvoju sporta i nauke o sportu u Srbiji, 2023. godine uspeo je da ostvari akademsku saradnju između Univerziteta u Kanzasu i Univerziteta u Beogradu, čime je započeto više zajedničkih istraživačkih projekata.

Dimitrije Čabarkapa
foto: Privatna arhiva

Takođe, njegov cilj je da se poveže sa sportskim klubovima i organizacijama i da pomogne trenerima u unapredjenju trenažnog procesa, kao i sportistima u poboljšanju njihove performanse. Dimitrije nastoji da kroz edukaciju u vidu predavanja, seminara i prezentacija približi najnovija naučna saznanja i inovativne tehnologije ljudima koji su u sportu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

01:08

KAKO DA PROVALITE KOJI JE NAJADEKVATINIJI SPORT ZA VAŠE DETE? Jevremović odao svoju tajnu: Nikako da se teraju na silu!

(Espreso / A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.