APRIL ĆE OSTATI UPAMĆEN PO FURIOZNOJ SMENI GODIŠNJIH DOBA: Hoće li ovaj mesec oboriti rekorde?
april, Foto: Stefan Stojanović, Beta/Nenad Petrović, Printscreen

rolerkoster

APRIL ĆE OSTATI UPAMĆEN PO FURIOZNOJ SMENI GODIŠNJIH DOBA: Hoće li ovaj mesec oboriti rekorde?

I ovaj april ostaće upamćen po ekstremnijem vremenskim uslovima i kao mesec u kome su se za manje od 48 sati smenili leto i zima

Objavljeno:

April je pravi prolećni mesec u Srbiji. Odlikuje se veoma blagim i prijatnim, pravim prolećnom vremenom. Prosečne maksimalne temperature kreću se od 12-13 do 18-19°C. Ovo je mesec u kome u potpunosti dolazi do bujanja vegetacije i veoma je zanačajan mesec za poljoprivrednike i ratare.

Ipak, april i te kako zna da iznenadi veoma nepredvidivim vremenom.

Ovo je mesec u kome se neretko mogu susresti leto i zima, ponekeda i u jednom danu.

Ovogodišnja prva polovina aprila bila je u Srbiji prava letnja. Zabeleženo je i nekoliko tropskih dana, a maksimalna temperatura dostigla je čak 34°C i samo je delić falio da bude oboren apsolutni rekord za april otkad se vrše merenja.

Ovakvo vreme potrajalo je sve do 15. aprila, a 16. april je doneo drastičnu promenu vremena, tako da je već 17. aprila sneg vejao i u nižim predelima zapadne i centralne Srbije. Temperature su opale i za 30 stepeni, a mnogi nisu verovali da su tako naglo iz leta uleteli u pravu jesen, pa čak i zimu.

Veoma toplo vreme u aprilu bilo je i 2003. godine i to na samom kraju meseca kada su temperature dostizale i 32°C i ta temperatura najviša je ikada u Beogradu izmerena otkad se vrše merenja. Beograd ovog aprila nije zabeležio najvišu temperaturu ikada, jer je 15. aprila temperatura dostigla 31°C.

Poslednjih decenija i godina svedoci smo sve viših temperatura i porasta na globalnom nivovu.

Ipak, poslednjih godina april u Srbiji se u nekoliko navrata odlikovao i zimskim vremenom.

Sneg u aprilu na Zlatibor
Sneg u aprilu na Zlatiborfoto: RINA/Ustupljene fotografije

Prošle godine april u Srbiji bio je jedan od najhladnijih ikada. Tokom celog meseca bilo je dosta padavina, a 4. aprila jedan od najobilnijih snegova u aprilu zavejao je Srbiju. U centru Beograda mereno je čak 17 centimtera snega, na južnom obodu grada i do 30 cm, a temperatura je opala na 0°C.

Veoma hladno bilo je i u delu aprila tokom 2022. godine, a tada je prvi sneg u Beogradu pao posle 25 godina, jer je sneg pre toga padao u aprilu 1996 i 1997. godine.

Pored toga što april zna da iznenadi pravim letnjim i zimskim vremenom, isto tako zna da iznenadi i sa padavinama. Ovogodišnja prva polovina aprila bilo je ekstremno suva, skoro bez kapi kiše, ali u narednom periodu očekuju se česte, pa čak i obilnije padavine.

Dakle, u aprilu do Srbije mogu dospeti vrele vazdušne mase sa severa Afrike, a isto tako i ledena vazdušna masa iz Sibira ili sa Arktika. Njihova smena nekada može da se dogodi u jednom danu, pa da nakon pravog letnjeg dana i 25°C, temperatura pri prodoru hladnog fronta drastično opadne i do 0°C i da padne sneg.

Inače, tokom aprila neretko nad našim područjem preovladaju izražena južna strujanja i to najčešće pod ciklonskom aktivnošću sa centralnog Mediterana, pa u sklopu tog strujanja stignu i čestice pustinjskog peska i prašine iz Sahare, koje do tla stignu putem padavina.

I ovaj april ostaće upamćen po ekstremnijem vremenskim uslovima i kao mesec u kome su se za manje od 48 sati smenili leto i zima i mesec u kome su zabeležena sva četiri godišnja doba.

Bonus video:

01:25

ŠOK PROGNOZA! Meteorolog Todorović izneo detaljnu prognozu: Do početka aprila slede LETNJE temperature, a nakon toga...

(Espreso/Telegraf.rs/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.