Protest dela srpskih novinara u Tirani: EU mora da učini više (VIDEO)
Foto: Printscreen

sloboda medija

Protest dela srpskih novinara u Tirani: EU mora da učini više (VIDEO)

Konferencija je posvećena važnosti medija u procesu pridruživanja

Objavljeno:

Predstavnici Grupe za slobodu medija iz Srbije, na konferenciji Evropske unije o medijskim slobodama u Tirani, u znak protesta su tokom konferencije ustali sa sedišta i pokazali majice na kojima je pisalo #EU do more zahtevajući tako da Evropska unija učini više za slobodu medija u Srbiji. Na crnim majicama je na engleskom jeziku pisalo “ovako izgleda kada nema slobodnih medija” i “borba protiv medijskog mraka”.

Podsetimo, u Tirani više od 250 predstavnika medija i medijskih organizacija sa Zapadnog Balkana i EU prisustvuju konferenciji koja je posvećena važnosti medija u procesu pridruživanja.

Grupa za slobodu medija koja okuplja brojne novinarske i medijske organizacije pokrenuta nakon gašenja Vranjskih novina.

Vukašin Obradović glavni i odgovorni urednik Vranjskih doneo je odluku da nakon 23 godine ugasi ovaj list , nakon čega je stupio u štrajk glađu.

Zbog gašenja Vranjskih, održan je i protest novinara ispred Vlade Srbije. Takođe, u istoj nedelji Pokret socijalista, stranka ministra Aleksandra Vulina, dva dana je saopštenjima najgrublje vređala i diskreditovala novinara KRIK-a, nakon što je ovaj portal na osnovu zvaničnog dokumenta Agencije za borbu protiv korupcije, objavio tekst o sumnjivom poreklu novca kojim je Ministar Vulin kupio stan.

Zbog "nedelje u kojoj su kulminirali napadi na slobodu medija i integritet i egzistenciju nezavisnih novinara", nekoliko medija, novinarskih udruženja i nevladinih organizacija organizovali su zajedničke akcije zbog urušavanja slobode medija i izražavanja.

Krajem septembra, novinari redakcije Insajder odlučili su da podrže akciju „Ovako izgleda medijski mrak“ zamračivanjem naslovne strane sajta na sat vremena zato što su mediji koji promovišu odgovorno novinarstvo ozbiljno ugroženi iz više razloga.

(Espreso.co.rs / Insajder)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.