OTVORENO PISMO PREDSEDNICI VLADE REPUBLIKE SRPSKE ŽELJKI CVIJANOVIĆ: Hitno otkriti i procesuirati izvršioce i nalogodavce prebijanja novinara Vladimira Kovačevića!
Foto: Printscreen/Twitter

direktor medijske asocijacije jugoistočne evrope

OTVORENO PISMO PREDSEDNICI VLADE REPUBLIKE SRPSKE ŽELJKI CVIJANOVIĆ: Hitno otkriti i procesuirati izvršioce i nalogodavce prebijanja novinara Vladimira Kovačevića!

Maraš traži od Cvijanovićeve da se preduzmu sve mere zbog prebijanja novinara

Objavljeno:

Izvršni direktor Medijske asocijacije jugoistočne Evrope Vuk Maraš poslao je otvoreno pismo predsednici Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović zbog prebijanja novinara BN TV Vladimira Kovačevića, koji je u nedelju uveče teško pretučen u banjalučkom naselju Obilićevo.

foto: Privatna arhiva

Pismo prenosimo u celosti:

"Poštovana gospođo Cvijanović, Obraćamo Vam se sa zahtevom da učinite sve što je u Vašoj moći i da obezbedite hitno rasvetljavanje slučaja prebijanja novinara BN Televizije Vladimira Kovačevića. Kao predsednica Vlade u obavezi ste da iskoristite sve raspoložive mehanizme i da osigurate otkrivanje izvršilaca i eventualnih nalogodavaca stravičnog napada na gospodina Kovačevića. Bilo kakav napad na medije ili novinare je najgori varvarski čin, koji je za svaku osudu i koji udara na temelje demokratije u svakom društvu. Upravo zbog toga, institucije koje se bave otkrivanjem krivičnih dela dužne su da sa posebnom pažnjom i velikom efikasnošću pristupe rasvetljavanju takvih slučajeva, kako bi poslali nedvosmislenu poruku svima da napadi na medije ili novinare neće biti tolerisani. Zbog svega navedenog u obavezi ste da iskoristite Vaš institucionalni autoritet i da kao predsednica Vlade obezbedite hitno, temeljno i efikasno postupanje organa krivičnog gonjenja, kako bi se otkrili svi učesnici ovog stravičnog napada i priveli pravdi u skladu sa zakonskim procedurama. Napad metalnim šipkama na Vladimira Kovačevića je napad na demokratiju i slobodu govora, pa želimo da verujemo da ćete ovom slučaju dati prioritet i da će se njegovim potpunim rasvetljavanjem poslati jasna poruka da se nasilje prema novinarima neće tolerisati. Jedino će na taj način institucije sistema dokazati da postoji politička volja da se zaštite novinari i mediji, odnoso sloboda govora koja je osnov demokratije svakog društva".

Podsetimo, novinar BN TV Vladimir Kovačević teško je pretučen u nedelju uveče u banjalučkom naselju Obilićevo. Kovačević je u telefonskom razgovoru sa direktorom BN TV-a Vladimirom Trišićem rekao da su ga dvojica muškaraca sačekala ispred zgrade u kojoj stanuje.

- Prošao sam pored njih ne očekujući bilo šta da će mi se desiti. Odjednom su nasrnuli na mene - rekao je Kovačević.

Bonus video:

Espreso intervju, Marija Obradović

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.