ORCA SE OGLASILA O AKCIJI SRBSKE ČASTI: Maloletniku su oduzeli konja, šta kažu zaštitnici životinja?
Srbska čast, Foto: Printscreen/facebook

NIKO TO NE SME DA RADI

ORCA SE OGLASILA O AKCIJI SRBSKE ČASTI: Maloletniku su oduzeli konja, šta kažu zaštitnici životinja?

Podseća se da je zlostavljanje životinja krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti

Objavljeno:

Udruženje za zaštitu životinja ORCA osudilo je postupak predstavnika organizacije "Srbska čast" koji su 16-godišnjaku u Nišu oduzeli konja zbog navodnog maltretiranja, navodeći da "nijedan pojedinac ili udruženje građana nema pravo da samoinicijativno preuzima na sebe ulogu nadležnih državnih organa".

ORCA je u saopštenju navela da je "apsolutno nedopustivo zlostavljati životinje, jednako kao što je nedopustivo da bilo koji pojedinac ili organizacija preuzima ulogu policije i tužilaštva, zastrašuje i preti ljudima, odnosno nasiljem pokušava da se suprotstavi zlostavljanju životinja".

"Osuđujemo svako vršenje ili propagiranje nasilja od strane sličnih organizacija, pod izgovorom zaštite životinja. Istovremeno, pozivamo nadležne organe da u najboljem interesu deteta koje je zlostavljalo životinju, preduzmu mere i radnje predviđene u Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica", stoji u saopštenju.

Podseća se da je zlostavljanje životinja krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti, a da su javna tužilaštva i policija "dužni da po prijavi građana preduzmu sve mere i radnje da se učinioci takvih dela identifikuju i kazne u skladu sa zakonom".

ORCA je pozvala građane da sve slučajeve zlostavljanja i ubijanja životinja prijave nadležnim organima i da insistiraju na odgovarajućem postupanju nadležnih organa, ali i da osude svaki pokušaj nasilničkog ponašanja i protivpravnih postupaka kao načina rešavanja problema, navodeći da "afirmacija nasilja ne doprinosi smanjenju zlostavljanja životinja".

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.