Na današnji dan sahranjen je Tito! Evo kako je izgledala najveća sahrana u istoriji čovečanstva! (VIDEO)

godišnjica pogreba

Na današnji dan sahranjen je Tito! Evo kako je izgledala najveća sahrana u istoriji čovečanstva! (VIDEO)

Najveća sahrana ikada nije mogla da prođe bez incidenata...
Objavljeno:
Josip Broz Tito, doživotni predsednik Socijalističke federativne republike Jugoslavije preminuo je 4. maja 1980. godine i celu zemlja zaveo u crno! Cela Jugoslavija plakala je na današnji dan
, 8. maja te godine kada je on sahranjen. Druže Tito, mi ti se kunemo! Bili smo u komunističkom grotlu u Kući cveća! (FOTO) (VIDEO)
Wikipedia
O Titovoj slavi dovoljno je govorio njegov ispraćaj na večni počinak. Na njegovoj sahrani bilo je prisutno 209 delegacija iz 127 država sveta. Titova sahrana se smatra najvećim pogrebom nekog državnika u svetskoj istoriji.
Tada su u Beograd došli predsednici, premijeri, kraljevi, vojvode i predstavnici država iz celog sveta, kako bi poslednji put odali počast "najvećem sinu naših naroda i narodnosti". Vlak odlazi, bol ostaje u srcima! Slava ti zauvek, druže Tito! Još od ranih popodnevnih časova kolone Beograđana slivale su se prema velikom trgu Bratstva i jedinstva, ispred Glavne železničke stanice, gde se očekivao voz iz Ljubvljane i Zagreba sa telom preminulog predsednika. Ipak, najveća sahrana nije mogla da prođe mirno, tvrdio je tada dr. Obrena Đorđević, nekadašnji načelnik SDB Srbije.
- Kada je Josip Broz Tito umro, pojedini članovi Predsedništva SFRJ, pre svega Stevan Doronjski i Stane Dolanc , želeli su da ga balsamuju i stave u mauzolej , kakav ima Lenjin na Crvenom trgu. Titovo telo, međutim bilo je puno raznih lekova, pa je počelo
prerano da se raspada i širi oko sebe neugodan miris. Iz medicinskih i higijenskih razloga, pre svega Dolanc, Mikulić i Doronjski odlučili su da se sahrana izvrši bez njegovog tela. U kovčegu koji je bio izložen u Saveznoj Skupštini, nalazio se pesak – rekao je tada Đorđević za “Novosti”.
Ipak, Titov sanduk je ponovo izvađen 8. maja 1980. oko 16.30 sati, da bi bio postavljen mermerni blok od 12 tona.

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.