U GERONTOLOŠKIM CENTRIMA SU I DALJE NA SNAZI RIGOROZNE MERE ZBOG KORONAVIRUSA: Jedna stvar se strogo kontroliše
Gerontološki centar / Ilustracija, Foto: Profimedia

STROGA PRAVILA

U GERONTOLOŠKIM CENTRIMA SU I DALJE NA SNAZI RIGOROZNE MERE ZBOG KORONAVIRUSA: Jedna stvar se strogo kontroliše

Posete su zabranjene još od marta, a tako će ostati sve dok se epidemija ne završi

Objavljeno:

U Gerontološkom centru u Beogradu i dalje važe stroga pravila kada je reč o preduzimanju mera zbog zaštite od koronavirusa. Naime, posete su zabranjene još od marta, a tako će ostati sve dok se epidemija ne završi!

Inače nema zaraženih virusom korona zbog strogog poštovanja svih mera koja je usvojila Vlada Republike Srbije, poručuju iz Ustanove Gerontološkog centra.

foto: profimedia

U svim domovima Gerontološkog centra Beograd i dalje je na snazi zabrana poseta zbog postojanja mogućnosti zaraze virusom. I dalje je na snazi zabrana ulaza licima koja nisu zaposlena u Ustanovi i zakupcima koji obavljaju delatnost u prostoru Ustanove. Takođe, kod nas nema zaraženih virusom korona zbog strogog poštovanja svih mera usvojenih od strane Vlade Republike Srbije i Instrukcija koje je pravovremeno donosilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.", kažu iz Ustanove Gerontološki centar Beograd.

Iz ove ustanove navode da se strogo kontroliše dostava potrepština i preduzimaju se sve mere dezinfekcije. Dakle, postoji posebna procedura na koji način se vrši dezinfekcija paketa sa hranom, a na koji način hodnici, rukohvati, kao i pomagala korisnika.

foto: profimedia

Strogo se kontroliše i dostava potrepština stanarima domova od strane njihovih srodnika, primaju se stvari koje se isključivo po preuzimanju mogu dezinfikovati (kafa, čaj, cigarete, flaširana bezalkoholna pića, hermetički vakumirana hrana i proizvodi). Preuzimanje paketa vrši zaduženi radnik ispred ulaza, paketi prolaze postupak dezinfekcije, odlažu se u dezinfikovan prostor i zatim se, nakon 24 sata, distribuiraju licima kojima su namenjeni. Dezinfekcija pasarela, hodnika, rukohvata, soba, ambulanti, službenih prostorija, dvorišnih prostora, dezinfekcija svakog vozila koje uđe u krug Ustanove, dezinfekcija svih pomagala korisnika kao i ličnih stvari, češće provetravanje prostorija, natapanje dezobarijera na ulazu u objekte, obavezno korišćenje zaštitne opreme, pojačana dezinfekcija medicinskog pribora, pridržavanje uputstava o pravilnoj upotrebi lične zaštitne opreme i sprovođenje ostalih mera naloženih od strane državnih organa povodom epidemije COVID-19 – i dalje su svakodnevne radne obaveze koje su se pokazale kao izuzetno značajne i efikasne u odbrani od virusa", objašnjavaju iz Ustanove.

Budući da su posete strogo zabranjenje iz Ustanove Gerontološkog centra za Espreso kažu da je većina korisnika tokom perioda izolacije smirena, dok su pojedini bili prilično uznemireni zbog zabranjenih poseta, te su socijalni radnici i psiholozi po potrebi obilazili te korisnike.

foto: profimedia

Кorisnici mogu da izađu u šetnje u dvorišta Ustanove po prethodno utvrđenom rasporedu izlaska za svaki paviljon, zbog poštovanja mere socijalne distance. Кorisnici su i tokom šetnje opremljeni zaštitnom opremom.Većina korisnika je bila smirena jer su im stručni radnici svakodnevno pružali podršku. Razumeli su situaciju jer su pratili razvoj i dešavanja preko medija. Određen broj je bio uznemiren zbog zabrane poseta. U tim slučajevima nastojali smo da im istaknemo da su mere zabrane donete u njihovom interesu i interesu osoblja, a s obzirom da su i sve druge aktivnosti bile odložene, mere su bile prihvaćene sa velikom disciplinovanošću. Socijalni radnici i psiholozi su, po ukazanoj potrebi, obilazili korisnike u njihovim sobama, a svakodnevno su obavljali telefonske razgovore sa njima i na taj način im pružali podršku i informisali o svim merama prevencije širenja virusa. Rad je organizovan na ovaj način u cilju smanjenja međusobnih kontakata".

Važni telefoni

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235. Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut": 011 2684 566.

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

U cilju omogućavanja brže i efikasnije komunikacije građana sa nadležnim epidemiološkim službama, Ministarstvo zdravlja uvelo je dodatnih 20 brojeva telefona za sve informacije o korona virusu.

Ministarstvo zdravlja otvorilo je još 10 dodatnih dodatnih brojeva, a preko istog linka možete da dođe i do brojeva telefona svih domova zdravlja širom Srbije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.