Danas je Gorešnjak: Evo zašto danas valja šljakati za dž i kako će vam se to vratiti!
Foto: Reprint

Odmarajte koliko možete

Danas je Gorešnjak: Evo zašto danas valja šljakati za dž i kako će vam se to vratiti!

U nekim krajevima arhanđela Gavrila slave čobani i zovu ga volujski svetac. Od ovog dana, pa sve do Ćirilovdana, 28. jula, nastaje period koji se u narodu zove Gorešnjaci
Objavljeno: 11:57h

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave dan Svetog arhangela Gavrila čije je "glavno" praznovanje 8. aprila, dan posle Blagovesti. U narodu je današnji praznik poznat kao letnji Aranđelovdan ili Gorešnjak, i za njega se vezuju mnogobrojni običaji, prema kojima je onima koji poštuju hrišćanske norme danas zabranjen skoro svaki rad.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Smatra se da je ovaj letnji praznik ustanovljen na Svetoj Gori u 9. veku, za vreme careva Vasilija i Konstantina Porfirogenita i patrijarha Nikole (Hrisoverga) posle javljanja arhangela Gavrila u jednoj od karejskih kelija koji je prstom po kamenu ispisao pesmu Bogorodici "Dostojno jest".

Gavrilo je prvi uz arhangela Mihaila koji je predvodnik vojske anđela i sila dobra. Zbog toga se veruje da na današnji dan treba odmoriti i da ne treba raditi za sebe ili novac, ali da je ovo najbolje vreme za otpočinjanje kakvog dobrotvornog rada. Aranđelovdan je ceo posvećen dobroti i davanju, pa tako i ljudi treba da se sete svojih bližnjih kao i onih koji imaju manje nego oni.

U nekim krajevima arhanđela Gavrila slave čobani i zovu ga volujski svetac. Od ovog dana, pa sve do Ćirilovdana, 28. jula, nastaje period koji se u narodu zove Gorešnjaci - najtopliji dani u toku godine, vreme kada vladaju velike vrućine.

(Espreso.co.rs / dnevno.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.