Beogradski univerzitet među 300 najboljih na svetu!
Foto: Marina Lopičić

Šangajska lista

Beogradski univerzitet među 300 najboljih na svetu!

Univerzitet u Beogradu ove godine je poboljšao plasman na prestižnoj Šangajskoj listi
Objavljeno:

Beogradski univerzitet sada je rangiran između 201. i 300. mesta.

Prošle godine Univerzitet u Beogradu našao se u grupi univerziteta koji zauzimaju pozicije izmedu 301. i 400. mesta.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Među prvih deset univerziteta, na Šangajskoj listi tradicionalno, nalaze se osam američkih i dva britanska univerziteta. Prvi na listi je univerzitet Harvard, zatim slede Stanford, Berkli, Kembridž, MIT, Prinston, Oksford, Kalifornijski tehnološki institut, Univerzitet Kolumbija, Univerzitet u Čikagu.

foto: Damir Dervišagić

Pojašnjenja radi, univerziteti se rangiraju od prvog do 100. mesta, a potom se ostali svrstavaju u rangove koji obuhvataju po 100 mesta. Univerzitet u Ljubljani i Univerzitet u Zagrebu, osim Univerziteta u Beogradu, jedini su iz regiona plasirani na ovoj listi i nalaze se između 401. i 500 .mesta.

Univerzitet u Beogradu se prvi put našao na listi 2012. godine, kada je svrstan u grupu univerziteta koji zauzimaju izmedu 401. i 500. mesta.

Ključni kriterijumi za rangiranje univerziteta jesu broj objavljenih naučnih radova u međunarodnim časopisima, citriranost, broj dobitnika Nobelovih nagrada i Fildsovih medalja onih koji su pohadali univerzitet ili na njemu rade. Mada je "Šangajska lista" neformalna, stvar je prestiža biti na njoj, jer obuhvata samo dva odsto svetskih univerziteta.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.