PRETI NAM KORONA KATASTROFA, SPREMA SE IZMENA ZAKONA: Kazne će biti velike, evo šta nikako nećete moži da radite
Primena stroge politike kažnjavanja, Foto: EPA/Stephanie Lecocq

CRNI KORONA REKORD

PRETI NAM KORONA KATASTROFA, SPREMA SE IZMENA ZAKONA: Kazne će biti velike, evo šta nikako nećete moži da radite

Zakon bi jasno definisao ovlašćenja komunalnih inspektora i milicajaca, kao i visine kazni

Objavljeno:

U Srbiji je, nažalost, zabeležen novi crni korona rekord. Za 24 sata na korona virus testirano je 12.514 građana, od kojih je 3.536 pozitivno. Preminuo je 21 pacijent.

U Srbiji se očekuje zakonsko rešenje koje će omogućiti uvođenje i primena stroge politika kažnavanja za nepoštovanje mera.

Predlog izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti poslanici će razmatrati na sednici Skupštine zakazanoj za četvrak. Zakon bi trebalo da bude usvojen po hitnoj proceduri, a ukoliko ne bude amandmana, ostaće u aktulenom obliku.

Taj Zakon bi jasno definisao ovlašćenja komunalnih inspektora i milicajaca, kao i visine kazni, koje vam do detalja predstavljamo.

Ovlašćenja komunalnog inspektora i komunalnog milicajca:

- Može da izda prekršajni nalog - Može da podnese prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo ili zahtev nadležnom organu ako se radi o prekršaju - Može da obavesti neke druge organe koji su razlozi za preduzimanje određenih mera - Dobiiaju mogućnost i da zatvore lokale, kafiće, restorane ili klubove koji krše propisane epidemiološke mere na 72 časa - Na licu mesta mogu da pišu mandatne kazne.

Za fizička lica propisane su sledeće kazne:

- 5.000 dinara kazniće se za prekršaj lice koje se ne pridržava mera lične zaštite od infekcije usmerenih kako na zaštitu svojeg, tako i na zaštitu tuđeg zdravlja i života za vreme epidemije.

Za pravna lica propisane su sledece kazne:

- 300.000 dinara kazniće se pravno lice ako odredi mere lične zaštite od infekcije kao i ako ne odredi lice koje je odgovorno za neposrednu primenu tih mera - 150.000 dinara kazniće se preduzetnik za isti prekršaj - 50.000 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu - 30.000 dinara kazniće se odgovorno za neposrednu primenu tih mera.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.