Šta radimo sami sebi? Srbiju za samo 6 godina napustilo čak 27.500 genijalaca!
Foto: Damir Dervišagić

Odliv mozgova

Šta radimo sami sebi? Srbiju za samo 6 godina napustilo čak 27.500 genijalaca!

Nije tajna da je odliv mozgova jedan od gorućih problema Srbije
Objavljeno:

- Čak dve trećine mladih želi da napusti Srbiju, a nadležni organi ne brinu dovoljno o talentima naše zemlje - kaže za Blic Vladimir Grečić, stručnjak za migracije i profesor na Institutu za međunarodnu politiku i privredu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Nije tajna da je odliv mozgova jedan od gorućih problema Srbije, ali najnoviji podaci su alarmantni. Samo u periodu od 2007. do 2014. godine broj emigranata iz Srbije u zemlje članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) porastao je sa 27.000 godišnje, na čak 58.000. To je povećanje za skoro 115 odsto!

- Godišnji broj emigranata iz Srbije poprima galopirajući rast - upozorava profesor Grečić.

Povećanje broja emigranata iz Srbije u 2014. iznosilo je, u odnosu na 2013. godinu čak 29,4 odsto!

Tata mu je car: Ovo je Ilija, student čiji se otac javno izvinio preko oglasa u novinama! (FOTO)

foto: Damir Dervišagić

Grečić procenjuje da je procenat visokoobrazovanih među emigrantima iz Srbije između 12 i 15 odsto. To znači da je samo u 2014. Srbija u najboljem slučaju izgubila skoro 7.000 najtalentovanijih, a u periodu od 2007. do 2014. čak 27.500! Kolike su brojke za ovu i prošlu godinu možemo samo da iščekujemo sa zebnjom.

- Najnepovoljnije za privredu i društvo je odlazak najtalentovanijih u inostranstvo, a to su oni koji osvajaju najveća priznanja na svetskim takmičenjima mladih. A opšta percepcija je da nadležni organi u Srbiji ne brinu dovoljno o talentima svoje zemlje. To potvrđuje i najnoviji izveštaj Svetskog ekonomskog foruma da je Srbija i po "kapacitetu za zadržavanje talenata" i po "kapacitetu za privlačenje talenata" na pretposlednjoj, 137. poziciji od 138 zemalja obuhvaćenim izveštajem - kaže Grečić.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.