RATKO MLADIĆ OSUĐEN NA DOŽIVOTNU ROBIJU: Objavljena konačna odluka suda (VIDEO)
Izricanjem presude bave se i svetski mediji, Foto: Profimedia, Printscreen

IZ MINUTA U MINUT

RATKO MLADIĆ OSUĐEN NA DOŽIVOTNU ROBIJU: Objavljena konačna odluka suda (VIDEO)

Izricanjem presude bave se i svetski mediji

Objavljeno: 16:39h

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu objavilo je drugostepenu presudu nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću.

Proces protiv Mladića trajao je 26 godina, otkada je podignuta prva, objedinjena optužnica protiv njega i Radovana Karadžića.

Čitanje presude počelo je u 15:00 sati, a video-prenos se emitovao uz pola sata zakašnjenja. Izricanje presude možete pratiti ovde:

Najnovija dešavanja mogli ste uživo na Espresu:

16.31 – Nije bilo genocida u šest opština BiH

Žalbeno veće nije usvojilo žalbu Tužilaštva da Mladić bude proglašen krivim za genocid u šest opština u BiH – Sanski Most, Vlasenica, Foča, Kotor Varoš, Ključ i Prijedor – za šta je i prvostepenom presudom bio oslobođen.

16.20 - Ratko Mladić osuđen je na doživotnu kaznu zatvora

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić pravosnažno je osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH.

Čitanje presude je trajalo oko sat vremena.

16.10 – Razmeštanje civila iz Srebrenice bilo prisilno

Žalbeno veće ocenjuje neuverljivom Mladićevu tvrdnju da je njegov cilj bio da se civilno stanovništvo humano evakuiše iz Srebrenice. Žalbeno veće konstatovalo je da Mladić nije doveo u pitanje ključne zaključke na koje se pretresno veće oslonilo, uključujui zaključak da je ponašanje Vojske Republike Srpske prouzrokovalo humanitarnu krizu koja je prethodila razmeštanju stanovništva, kao i da je to razmeštanje bilo nasilno.

Žalbeno veće konstatovalo je da pretresno veće nije pogrešilo kada je ocenilo da je uklanjanje žena, dece i starijih muškaraca muslimana bilo prisilno.

Ovaj deo žalbe je takođe odbijen. Sudija Nijambe se nije složila ni sa ovom tačkom.

16.04 – Terorisanje Sarajeva bilo cilj

Žalbeno veće konstatuje da Mladić nije pokazao da je pretresno veće pogrešilo time što Sarajevo nije tretiralo kao branjeni grad. Žalbeno veće je konstatovalo da pretresno veće nije pogrešilo kada je ocenilo da je cilj opsade Sarajeva bilo terorisanje stanovništva tog grada.

I ovaj deo žalbe je odbijen.

15.58 – Odbijena žalba u vezi sa udruženim zločinačkim poduhvatom

Žalbeno veće konstatovalo je da Mladić nije pokazao da je pretresno veće pogrešilo u proceni dokaza za koje on tvrdi da su oslobađajući, a koji se odnose na njegovo učešće u sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu.

Žalbeno veće odbilo je taj deo Mladićeve žalbe.

Ratko Mladić
foto: Printscreen

15.56 – Prvostepeni postupak bio pravičan

Žalbeno veće konstatovalo je da Mladić nije pokazao da je pretresno veće u prvostepenom postupku pogrešilo, odnosno da suđenje nije bilo pravično.

15.46 - General Ratko Mladić je sudijama odgovorio da može pratiti suđenje na svom jeziku

Sudu se obratila i Peta Luiz Bagot.

Peta Luiz Bagot
foto: Printscreen

Sažetak presude čita predsednica petočlanog Žalbenog veća Rezidualnog mehanizma za krivične sudove sudija Prisca Matimba Niambe, a članovi veća koji su učesvovali u presuđivanju Mladiću su sudije: Aminata Lois Runeni N’gums, Sejmur Panton, Elizabet Ibanda-Nahamia i Mustafa El Bsaj.

Ratko Mladić
foto: Printscreen

Njegov sin Darko presudu sluša iz posebne prostorije Mehanizma u Hagu.

15.45 - U sudnici je samo jedan sudija

U sudnici se tokom izrivanja presude od sudskog veća nalazi samo jedan sudija, dok se predsedavajuća javlja putem video veze.

15.42 - Prenos izricanja presude kasni zbog tehničkih problema

Zbog tehničkih problema sa tonom mediji su obavešteni da će prenos kasniti dok se otklone problemi.

Ratko Mladić
foto: Printscreen

15.24 - Prva fotografija generala Mladića

General Ratko Mladić se danas sa osmehom pojavio u sudnici Haškog tribunala, gde čeka presudu za navodne ratne zločine koji su počinjeni nad muslimanima tokom rata u BiH.

Ratko Mladić
foto: Profimedia

15.00 - Počelo izricanje presude

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu počelo je izricanje drugostepene presude Ratku Mladiću.

13.10 - Incident ispred Haškog tribunala

U Hagu se danas desio incident u kojem je verbalno napadnut Dragan Todorović, Srbin koji živi u ovom gradu i koji je došao da pruži podršku generalu Ratku Mladiću.

Todorovića su verbalno su ga napali članovi Udruženja Stebrenica i vođa "Antidejton pokreta" Nihad Alečković.

11.13 - Svetski mediji

Izricanjem presude bave se i svetski mediji.

Britanska agencija Rojters ocenjuje da će se sa izricanjem presude "staviti tačka" na poslednje suđenje za "genocid na teritoriji BiH pred sudom Ujedinjenih nacija za bivšu Jugoslaviju".

Britanski list "Gardijan" piše da će pet sudija izneti svoje zaključke o 10 tačaka optužnice - koje uključuju istrebljenje, prisilno premeštanje, teror, uzimanje talaca i nezakonite napade na civile - po osnovu kojih je Mladić 2017. godine osuđen.

Američka agencija AP je u osvrtu na današnju presudu Mladiću, koga naziva "kasapinom iz Bosne", navela da će se ovom presudom u žalbenom postupku završiti krivično gonjenje tužilaca Ujedinjenih nacija za zločine počinjene u ratu, u kojem je, kako navodi AP, ubijeno više od 100.000 ljudi, a milioni ostali bez krova nad glavom.

Ratko Mladić
foto: EPA-EFE/ MARTIN MEISSNER POOL

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, čiji je rad nasledio Mehanizam, Mladić je u novembru 2017. godine osuđen na doživotni zatvor, nakon čega su i odbrana i tužilaštvo izjavili žalbe na tu odluku.

Žalbeno veće može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je preinači u pojedinim deloima ili u pogledu kazne ili da je ukine u celosti i naloži ponavljanje suđenja.

Prema informacijama Tanjuga, Mladić će lično prisustvovati izricanju presude, kao i njegov sin Darko.

Mladićevi branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić, međutim, neće biti na izricanju presude, jer nisu u mogućnosti da pristupe sudu u Hagu, niti da izricanje presude isprate video konferencijskom vezom.

Zbog izostanka branilaca, Žalbeno veće je odlučilo da Mladiću, samo za ovo ročište, omogući prisustvo pravnog savetnika, advokaticu Petu Luize Bagot (Peta-Louise Bagott) koja će prema, odluci veća, zastupati Mladićeve interese.

Mladić je prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor, sa obrazloženjem da je "značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.