"PONOSNI SAM POTOMAK BORCA PROTIV FAŠIZMA'': Ministar Stefanović podelio sliku DEDA BORIVOJA, važan je povod (FOTO)
Nebojša Stefanović, Foto: mod.gov.rs

državni praznik

"PONOSNI SAM POTOMAK BORCA PROTIV FAŠIZMA'': Ministar Stefanović podelio sliku DEDA BORIVOJA, važan je povod (FOTO)

Dan borca je bio državni praznik u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji i Savetnoj Republici Jugoslaviji, koji se obeležavao na današnji dan, 4 jula

Objavljeno:

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović je na svom Fejsbuk profilu okačio objavu povodom Dana borca, državnog praznika koji se obeležavao u celoj Jugoslaviji.

Njegovu objavu vam prenosimo u celosti:

"Ponosni sam potomak boraca protiv fašizma. Odrastao sam uz dedu Borivoja, koji je praktično bio dete kada je, sa svojih jedva 15 godina, krenuo u borbu za oslobađanje zemlje od okupatora. Bio je i ostao za mene pojam neustrašivosti i srčanosti. Heroj. Rastao sam s ponosom što sam dete iz antifašističke porodice i uvek ću to biti.

Moramo se dičiti našom slavnom istorijom. Ne smemo je nemarom prepustiti zaboravu. Moramo se sećati svih kćeri i sinova naše zemlje koji su dali svoje živote u narodnoslobodilačkoj borbi. Moramo uvek i svuda glasno ukazivati poštovanje preživelim veteranima Drugog svetskog rata. Oni su žrtvovali svoju mladost za našu slobodu.

Dužni smo da našoj deci i budućim pokolenjima prenosimo predanja o njihovom nesebičnom služenju otadžbini. Moraju znati da slobodu, bezbrižan san i mir dugujemo upravo njima, koji su izvojevali pobedu nad najvećim zlom čovečanstva zvanim fašizam.

Srbijo, srećan ti Dan borca! Imaš puno razloga da budeš ponosna!"

Dan borca je bio državni praznik u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji i Savetnoj Republici Jugoslaviji, koji se obeležavao na današnji dan, 4 jula.

Dan borca, koji je nazivan i "praznik ustanka naroda Jugoslavije", obeležavao je godišnjicu sednice Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, održane 4. jula 1941. godine u Beogradu, na kojoj je doneta odluka o podizanju oružanog ustanka.

Kuća u kojoj je ova sednica održana je nakon rata pretvorena u muzej "4.juli".

Dan boraca je za državni praznik proglašen 26. aprila 1956. godine i obeležavao se svake godine u čitavoj zemlji.

Nakon raspada SFRJ, postao je državni praznik Savezne Republike Jugoslavije, ali se kasnije obeležavao samo u Srbiji, gde je ukinut 2001. godine odlukom Vlade Srbije.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.