EPIDEMIOLOG UPOZORAVA: Već u avgustu bi mogao da nas zadesi novi talas najopasnije mutacije korone - DELTA SOJA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

PANDEMIJA

EPIDEMIOLOG UPOZORAVA: Već u avgustu bi mogao da nas zadesi novi talas najopasnije mutacije korone - DELTA SOJA!

On objašnjava da je delta soj, za razliku od svojih prethodnika, daleko zarazniji i za 60 odsto virulentniji

Objavljeno:

Iako je situacija sa korona virusom sve bolja u našoj zemlji, epidemiji korona virusa ne nazire se kraj jer bi usled smanjenog obuhvata vakcinacije kod mladih, već u avgustu mogao da nas zadesi novi talas i to najopasnijeg soja do sada - delta soja!

Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica, za Kurir televiziju kaže da je zamnimljivo to što je izvorni koronavirus kod nas i u Evropi izazvao prvi i drugi talas, a da je treći talas alfa soja, odnosno britanskog došao usled mutacije virusa.

"U isto vreme naučnici su otkrili beta, gama i deltu, indijski soj koji je sada prisutan i u našoj zemlji. Iako je povoljno epidemiološka situacija, plašimo se da će krajem avgusta doći do pogoršanja virusa, jer se smatra da će krajem avgusta delta soj biti dominantan u Evropi", naveo je epidemiolog.

On objašnjava da je delta soj, za razliku od svojih prethodnika, daleko zarazniji i za 60 odsto virulentniji.

02:08

EPIDEMIOLOG: DELTA SOJ STIŽE U AVGUSTU

"U kraćem vremenskom periodu će oboleti veći broj ljudi. Sam početak kliničke slike oboljenja kovida19 uzrokovan sa delta sojem se razlikuje od dosadašnjih jer su imali gubitak čula mirisa i ukusa, što kod delte nisu simptomi ni u prvih deset znakova bolesti. Bolest počinje sa glavoboljom, gušoboljom i zapušenosti nosa. Osoba misli da je prehlađena i prenosi na osobe iz okruženja", priča Bohucki i upozorava da bolest može da ima čitav niz komplikacija: upalu pluća i smrt.

Bonus video:

02:17

NEMOGUĆE NAĆI SMEŠTAJ U NOVOM SADU TOKOM EXITA

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.