KAKO MI JE SUD ZBOG NEBITNOG PAPIRA OTEO 3 DANA ŽIVOTA: Ispovest Beograđanina koji je preživeo birokratski pakao!
Foto: Profimedia

Kafkin proces u Srbiji

KAKO MI JE SUD ZBOG NEBITNOG PAPIRA OTEO 3 DANA ŽIVOTA: Ispovest Beograđanina koji je preživeo birokratski pakao!

- Gospodine, mi ne znamo zbog čega smo vas zvali - rekli su mu
Objavljeno:

Neko mora da je oklevetao B. D. iz Beograda, jer je, iako nije učinio nikakvo zlo, jednog jutra bio doveden do ludila u jednom beogradskom sudu.

B. D. je, naime, bio akter jednog skoro pa trogodišnjeg sudskog procesa u Beogradu. Tužio je čoveka zbog uvrede, posle silnog vucaranja po sudu proces je dobio. Silna ročišta, pozivi, uručenja, takse...

Ali tu nije bio kraj. Usledile su žalbe. Žalba jedna, druga, treća, žalba na iznos sudskih troškova. Čekanja u pošti, mimoilaženja sa poštarom, izlasci s posla, izgovori... No i to se završilo.

Bar je tako mislio B. D.

Dok mu jednog jutra nije stigao misteriozni koverat sa misterioznom porukom.

"Lice B. D. iz Beograda sa adresom ... Na osnovu člana 243. stav 6 u vezi stava 4. Zakonika o krivičnom postupku OBAVEŠTAVATE SE da će se pismeno istaći na oglasnu tablu suda, po naredbi predsednika veća i po proteku roka od 8 (osam) dana od dana isticanja pismena na oglasnoj tabli, smatraće se da je dostavljanje izvršeno."

I napisano koji sud.

B. D. pokuša najpre da utvrdi ćutke, pažljivim posmatranjem i razmišljanjem, šta je u stvari taj papir. Ali nije mu pošlo za rukom.

Nije znao o čemu je reč, zašto treba, šta treba, i šta ga to OBAVEŠTAVAJU. Na ovom papiru je, pročitajte ga još jednom, napisano sve, osim onog ŠTA. Nisu napisali o čemu je tu reč. Obaveštavaju ga da će se pismeno istaći na oglasnu tablu suda, ali nisu napisali šta će se istaći.

B. D,. dete komunizma (i njegov večni fan), navikao je da radi ono što država traži od njega, pa je već u ponedeljak pohitao ka sudu, da vidi ŠTA.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.