POSLEDNJE REKONSTRUKCIJE NA VRŠAČKOJ KULI: Simbol Vršca spreman da zablista u punom sjaju (FOTO)
Foto: Emilija Jovanović

turistička atrakcija

POSLEDNJE REKONSTRUKCIJE NA VRŠAČKOJ KULI: Simbol Vršca spreman da zablista u punom sjaju (FOTO)

Značajan je podatak da je 2019. godine Vršac posetilo 450.000 turista iz 53 zemlje, što sugeriše da je grad veliki potencijal i prava atrakcija stranim turistima

Objavljeno:

Vršačka kula velika je atrakcija kako za domaće, tako i za veliki broj stranih turista, kojih je oko 200.000 na godišnjem nivou.

Zajedno sa predstavnicima grada Vršca obišli smo kulu sa koje se prostire prostrani pogled na vršačke vinograde, aerodrom i pilotsku akademiju, kao i na uzletište za paraglajding.

Trenutno se vrši rekonstrukcija krova na kuli, i iz tog razloga ona je trenutno zatvorena za posetioce. Istovremeno, postavljeni su i novi prozori, te će ubrzo kula ugostiti nove znatiželjne turiste.

vršac, Vršačka kula
foto: Emilija Jovanović

- Naše vizije su te da napravimo jedan lepi ugostiteljski objekat sa staklenim krovom sa unutrašnje strane, što je dosta komplikovano, kao i da napravimo veliki parking sa druge strane puta.

Vršačka kula pripada Muzeju grada, i u cilju je da se napravi njegova nova postavka

Značajan je podatak da je 2019. godine Vršac posetilo 450.000 turista iz 53 zemlje, što sugeriše da je grad veliki potencijal i prava atrakcija stranim turistima.

1 / 4 Foto: Emilija Jovanović

Vršačka kula datira iz XV veka čiji se ostaci uzdižu na visini od 399 m, na Vršačkom bregu iznad grada. Smatra se da je kompleks zadužbina Đurđa Brankovića, nastala nakon pada Smedereva. Kula je često bio meta osvajanja i razaranja, naročito tokom XVI i XVIII veka, zbog čega su obavljeni obilni konzervatorsko-restauratorski radovi krajem XX i početkom XXI veka. Tom prilikom su Donžon kula, kao i određeni delovi bedema i kula, obnovljeni i dozidani. Vršački zamak se nalazi pod zaštitom države i proglašen je nepokretnim kulturnim dobrom od velikog značaja i zaštićen kao spomenik kulture od 1948. godine.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Vršca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

(Espreso/ Vanja P.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.