"NE DAJ BOŽE DA SE DESI NEKI JAČI ZEMLJOTRES" Stručnjak objasnio šta predstavlja POSEBNU OPASNOST u Srbiji
Goran Rodić, Foto: Printscreen/Youtube/K1

jedan grad u posebnom riziku

"NE DAJ BOŽE DA SE DESI NEKI JAČI ZEMLJOTRES" Stručnjak objasnio šta predstavlja POSEBNU OPASNOST u Srbiji

Tokom noći i ranog jutra dogodili su se potresi u Srbiji, a postavlja se pitanje da li zgrade u našoj zemlji mogu da izdrže jače zemljotrese

Objavljeno:

Goran Rodić iz Građevinske direkcije Srbije, oglasio se nakon zemljotresa koji su pogodili Kragujevac, a prethodno i Mladenovac. Kako je naveo, novi objekti su otporni na devet stepeni intenziteta, odnosno, šest stepeni Rihterove skale. On dodaje da su posle zemljotresa u Kraljevu, doneti propisi za izgradnju zgrada.

"Novi objekti su rađeni i otporni su na devet stepeni inteziteta (odnosno šest stepeni Rihterove skale). Problem je divlja gradnja... posebno ona u Beogradu, pitanje je da li su građeni po propisima. Ne daj Bože da se desi neki jači zemljotres, pitanje je šta bi bilo. To je najveća opasnost", rekao je on za TV "Prva".

On je naveo da su zgrade na Novom Beogradu dosta sigurne, ali da je pitanje koliko mogu da izdrže potres one koje su rađene pre propisa. Rodić smatra da se treba da se obavi opširna inspekcija kako bi se proverili objekti, posebno i mostovi i navodi da je pitanje kako se održavaju.

"Ne daj Bože da dođe snažniji zemljotres u Beogradu", objasnio je on.

Da podsetimo, Kragujevac je dvadesetak minuta nakon ponoći pogodio jedan zemljotres jačine 3,9 stepeni po Rihteru, a zatim jutros u 5:18 još jedan oko 2 stepena.

01:34

DEČAK (4) ŽIVI U BOLNICI OD ROĐENJA! Pored bolesti, imaće i doživotne traume zbog nedostatka LJUBAVI

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.