NEKAD SE ZNALO: 29. novembar, 1. maj, 22. decembar, A DANAS? Imaju li Beograđani pojma koje državne praznike slavimo? (VIDEO)
Foto: Nebojša Mandić, Espreso

espreso anketa

NEKAD SE ZNALO: 29. novembar, 1. maj, 22. decembar, A DANAS? Imaju li Beograđani pojma koje državne praznike slavimo? (VIDEO)

Danas nema te emotivnosti koja se nekada vezivala za državne praznike. Konstantna gužva, umor i obaveze okupirali su ljude, pa više ne znaju ni šta se kada slavi...
Objavljeno: 22:04h

Danas je u Srbiji neradan dan. Ulice vrve od ljudi kao da su svi čekali ovaj državni praznik da iskoriste sunčan dan. 11. novembra obeležavamo Dan primirja.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

1. novembra 1918. godine, u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, Nemačka je kapitulirala. Srbija je Dan pobede u Prvom svetsku ratu počela da obeležava 2012. godine. Ovaj praznik je podsećanje na okončanje Prvog svetskog rata, a Srbija se našla na strani država pobednica.

Koliko su Beograđani danas uopšte upoznati sa državnim praznicama? Znaju li zašto danas imaju slobodan dan?

Danas nema te emotivnosti koja se nekada vezivala za državne praznike praznike. Konstantna gužva, umor i obaveze okupirali su ljude, pa više ne znaju ni šta se, ni kada slavi.

DAN KADA SMO POBEDILI ZLO ZVANO RAT: Sve o Danu primirja, srpskom državnom prazniku (VIDEO) (FOTO)

Nekada rado slavljeni danas su zaboravljeni. Ipak, stariji sugrađani se sećaju nekih državnih praznika koje su pre mnogo godina jedva čekali.

Danas je sve to izbledelo, ali 29. novembar, 22. decembar, i naravno 1. maj, mnogim starijim ljudima ostaće u lepom sećanju.

I dok je uranak za 1. maj opstao, svinjokolj koji je bio vezan za 29. novembar ostao je samo "krvava" uspomena Jugoslovena.

Mi smo izašli na ulice i pitali kako starije, tako i mlađe Beograđane koji praznici u njima bude setu, ali i šta misle o današnjem, i da li znaju uopšte šta se na današnji dan obeležava.

Neki su kao iz stopa znali odogovor na naše pitanje, a drugi su se pak dvoumili.

Pogledajte video:

SFRJ

Državni (savezni) praznici su bili: 1. januar - Nova godina 1. maj - Praznik rada 4. juli - Dan borca 29. novembar - Dan Republike

22. decembar - Dan JNA

Nova godina je praznik koji se proslavljao 1. i 2. januara. Praznik rada 1. i 2. maja, a Dan Republike 29. i 30. novembra. Ako je jedan od praznika padao u nedjelju smatrao se praznikom i prvi idući radni dan.

DANAS:

Državni praznici u Republici Srbiji koji se praznuju neradno su:

Nova godina - 1. i 2. januar

Sretenje - Dan državnosti Srbije –15. i 16. februar

Praznik rada - 1. i 2. maj

Dan primirja u Prvom svetskom ratu –11. novembar

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.