GRADSKA KUĆA U SUBOTICI! Zavirite u dominantnu građevinu krcatu MOĆNIM simbolima (FOTO)
Grdaska kuća u Subotici, Foto: Turistička organizacija Subotice, Aleksandra Čolić

Oporavak turizma u Subotici

GRADSKA KUĆA U SUBOTICI! Zavirite u dominantnu građevinu krcatu MOĆNIM simbolima (FOTO)

Gradska kuća je svečano otvorena 15. septembra 1912. godine

Objavljeno:

Za razliku od mnogih evropskih gradova centrom Subotice ne dominira katedrala ili crkva već Gradska kuća.

Svojom lokacijom, dimenzijama i kitnjastom arhitekturom mađarske varijante secesije, Gradska kuća je postala odrednica grada, centar i simbol Subotice.

Gradska kuća Subotica
Gradska kuća Suboticafoto: Aleksandra Čolić

Krajem XIX veka, stara Gradska kuća pokrivena šindrom, mala i dotrajala – stajala je na glavnom gradskom trgu. Sve oko nje je bilo blistavo i novo, pa je raspisan konkurs za novo lepše i veće zdanje.

Prvo mesto je osvojila ogromna, kitnjasta palata u baroknom stilu rad budimpeštanskih arhitekata Marcela Komora i Deže Jakaba.

Gradska kuća u Subotici
foto: Aleksandra Čolić

Usred projektovanja, arhitekti su saopštili Gradonačelniku da Gradsku kuću neće graditi kao baroknu već kao secesijsku palatu.

Razlozi za to su bili umetničke i političke prirode, a cena izgradnje je predstavljena kao upola jeftinija.

Gradska kuća u Subotici
foto: Aleksandra Čolić

Za Gradsku kuću se kaže da je nastala od peska, ali ne zbog materijala koji je korišten za gradnju, već zbog činjenice da je finansirana prodajom peščanih parcela na obodu grada. Izgradnju su neprekidno pratile rasprave „za“ i „protiv“ ovako velike i raskošne palate a graditelji su svakodnevno nailazili i na nove probleme.

Ipak, građevinski radovi su završeni za rekordne dve godine (1908-1910). Jakab je sa najboljim majstorima toga vremena u sledeće dve godine dovršio unutrašnje uređenje objekta, a hiljade šara u znaku cveta lale postali su zaštitni znak Gradske kuće.

Gradska kuća u Subotici
foto: Aleksandra Čolić

Gradska kuća je svečano otvorena 15. septembra 1912. Ima 16.000 m2 korisne površine, dugačka je 105 a široka 55,5 metara. Toranj je visok 76 metara, a vidikovac se nalazi na visini od 45,5 metara i sa njega se pruža nezaboravan pogled na Suboticu i njenu okolinu.

Gradska kuća je savremeno koncipirana i u skladu sa potrebama vremena te i danas zadovoljava mnoge potrebe grada. U njoj se sada nalaze: kabinet Gradonačelnika, Gradska uprava i gradske službe, Istorijski arhiv, butici, banke…. Funkcionalnost i modernost, kao i sinteza različitih grana umetnosti – arhitekture, slikarstva i primenjene umetnosti su verovatno najveće vrednosti ovog objekta ali ono što posetioce ostavlja bez daha je svakako njena bogata ornamentika.

Spolja i iznutra, Gradska kuća je ukrašena keramikom i crepovima iz pečujske fabrike Žolnai.

Gradska kuća u Subotici
foto: Aleksandra Čolić

Ona ima simetričnu osnovu sa četiri unutrašnja dvorišta i četiri ulaza. Na severnoj strani, gde se nalaze lepo uređen park i Plava fontana je vestibil sa svečanim stepeništem u mermeru koje vodi do prvog reprezentativnog sprata. Tu su nalaze tri većnice – Zelena i Žuta koje su koristili Veliki župan i Gradonačelnik i treća centralna, najveća i najlepša - svečana Velika većnica. Ona se koristi za zasedanja gradske Skupštine, koncerte, svadbe i važne skupove.

U većnici se nalazi šesnaest raskošnih vitraža treperavog kolorita, čiji su autori Peštanci Mikša Rot i slikar Šandor Nađ. U njihovom ateljeu su nastali i vitraži za zgradu Parlamenta u Budimpešti i, naravno, subotičku Sinagogu.

Dekorativnost secesije, ovde je obogaćena mađarskim folklorom, kroz šare stilizovanih cvetova i cvetnog nakita od keramike i kovanog gvožđa. Izrezbareno drvo, mesingani okovi, svetiljke, keramičke eozinske pločice, doprinose umetničkoj vrednosti i raskoši ovog jedinstvenog objekta.

1 / 7 Foto: Aleksandra Čolić

Obilazak Velike većnice ili odlazak na Vidikovac, za individualne turiste je moguć od utorka do subote u 12 sati. Polazi se ispred Svečanog ulaza u Gradsku kuću.

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžetaGrada, a na osnovu Rešenja o raspodeli sredstava budžeta Grada Subotice za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2021. godini, donetog od strane Gradonačelnika Grada Subotice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.