Dimitrija Tucovića šesti put sahranjuju 15. decembra u Aleji velikana!
Foto: Wikipedia / Mladifilozof

Zaslužio je večni mir

Dimitrija Tucovića šesti put sahranjuju 15. decembra u Aleji velikana!

Zemni ostaci radničkog tribuna biće položeni 15. decembra u Aleji velikana u Beogradu. Grobno mesto već pripremljeno, ceremonija uz državne počasti Tucović će biti sahranjen između generala Miloša Vasića i Dušana Markovića
Objavljeno: 10:53h

Lider nekadašnje Socijaldemokratske partije, radnički tribun i vojnik slavne Moravske brigade Dimitrije Tucović biće sahranjen uz najviše državne i vojne počasti 15. decembra u Aleji velikana na beogradskom Novom groblju, saznaju "Novosti".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Počivaće u svom konačnom miru na zavojnici zelene oaze uz generala Miloša Vasića, komandanta Treće armije Srpske vojske sa Solunskog fronta i ministra vojnog Kraljevine Jugoslavije. Iznad počivališta velikog Tucovića na večnoj straži je i divizijski general Dušan Marković, a od njega na nekoliko koraka sahranjen je narodni tribun i književnik Petar Kočić.

TUŽAN PRIZOR ZA BROJNE BEOGRAĐANE: Slavija ostala bez svog simbola! (FOTO) (VIDEO)

- Smatram da i velikan kakav je bio Dimitrije Tucović zaslužuje da počiva u "aleji besmrtnih". On je to mesto zaslužio svojim životom i svojim delom. Zato će Ministarstvo na čijem sam čelu, Vojska Srbije i Grad Beograd organizovati sahranu posmrtnih ostataka ovog velikog čoveka - kaže, za naš list, Aleksandar Vulin, ministar u Vladi Republike Srbije.

Pripreme za sahranu uveliko traju, a grobno mesto u Aleji velikana već je pripremljeno. Urađena je i pristupna staza do večne kuće Tucovića kojoj će beleg, kako saznajemo, biti replika spomenika sa Slavije pod kojim je počivao od 1949. godine. Tada su ga nove komunističke vlasti izmestile iz zajedničke kosturnice usnulih srpskih pukova, prisvajajući i njega i njegovo delo, mada s njima nisu imale ništa zajedničko. Na gradskom prestoničkom trgu ukopali su ga mimo srpskih običaja i zakona o grobljima, i tu mu podigli spomenik.

Bila je to peta sahrana osnivača Socijaldemokratske partije. Posle pogibije u Kolubarskoj bici 20. novembra 1914, Tucovića su saborci sahranili u blizini lajkovačkog sela Ćelije, pod hrastom, pored puta koji vodi iz Lazarevca prema Rudniku. Mesto ukopa urezano je na stablu hrasta: "Ovde počiva Dimitrije Tucović, socijalistički borac za narodna dela". To je bila njegova prva sahrana. Nedugo zatim, telo Tucovića preneto je na groblje u selu Šušnjar. Bila je to druga njegova sahrana.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.