POVERENICA REAGOVALA ZBOG ODLUKE SANU!
Brankica Janković, Foto: Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

članstvo sanu

POVERENICA REAGOVALA ZBOG ODLUKE SANU!

Prema zvaničnim podacima Srpke akademije, redovnih članova ima 100, a među njima je devet žena

Objavljeno:

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković sastala se sa predsednikom Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimirom Kostićem.

Jedna od glavnih tema razgovora bili su nedavni izbori na kojima u članstvo Srpske akademije nije izabrana nijedna žena.

Tim povodom, a nakon pritužbe jedne kandidatkinje, poverenica je uputila preporuku SANU da prilikom sledećih izbora preduzme mere za ostvarivanje načela rodne ravnopravnosti i da uloži dodatne napore u promociju ženskog naučnog i umetničkog doprinosa.

Prema zvaničnim podacima Srpke akademije, redovnih članova ima 100, a među njima je devet žena. Dopisnih članova je 19, od kojih su četiri žene.

Poverenica je ukazala da dostignuća žena u naučnom i umetničkom stvaralaštvu Srbije treba da se reflektuju i na njihovo članstvo u instituciji od posebnog nacionalnog značaja.

Brankica Janković
foto: Kabinet Poverenice

U tom smislu, SANU treba da bude pokretač razvoja i treba da prepozna svoju ulogu u postizanju uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca u ovim oblastima društvenog života, naglasila je Janković.

Akademik Kostić je istakao da rezultati nedavnih izbora ne odražavaju mišljenje SANU o članstvu naučnica i umetnica, te da je pitanje rodne ravnopravnosti prisutno na različitim skupovima i u aktivnostima Akademije.

Predsednik Srpske akademije je naglasio da u narednom periodu treba učiniti više na afirmaciji stvarnog doprinosa naučnica i umetnica, te da u tome vidi posebnu ulogu Akademije.

Ukazujući da se nauka i istraživanje zasnivaju na načelu rodne ravnopravnosti, predsednik SANU i poverenica su podsetili da, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2019. godini doktoriralo više žena (57 odsto) nego muškaraca (47 odsto), kao i da je u 2020. godini u svim visokoškolskim ustanovama Srbiji diplomiralo 40 odsto studenata i 60 odsto studentkinja.

Zajednički je zaključeno da promovisanje rodne ravnopravnosti i njeno jačanje na svim poljima umnogome doprinosi daljoj izgradnji demokratskih vrednosti i razvoju svih segmenata našeg društva.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.