"KO JOJ DADE DOZVOLU, ŽENA ZNAO SAM"! Da li je volan za dame?Stručnjaci su rekli svoje, IZNENADIĆETE SE odgovorima!
Ilustracija, Foto: Espreso ilustracija

ŠTA KAŽE PRAKSA, ŠTA STATISTIKA?

"KO JOJ DADE DOZVOLU, ŽENA ZNAO SAM"! Da li je volan za dame?Stručnjaci su rekli svoje, IZNENADIĆETE SE odgovorima!

Neravnopravnost žena i muškaraca u saobraćaju može da produbi ostale nejednakosti

Objavljeno: 12:18h

"Ko joj dade dozvolu, pa žena znao sam, gde je volan za nju"! Koliko puta ste u životu ovo izgovorili ili čuli tokom vožnje? Pretpostavimo mali milion, jer nažalost i dalje postoji uvreženo mišljenje u Srbiji da su muškarci za volanom veštiji i sposobniji u odnosu na žene koje su trn u oku većini u saobraćaju.

Međutim, statistika kaže drugačije. Naime, čak 71% odraslih muškaraca nasuprot 35% odraslih žena poseduje vozačku dozvolu "B" kategorije, a Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja rekao je za RTS da statistika pokazuje da je tek svaka 14. žrtva u saobraćaju žena za volanom.

"Žene su mnogo savesniji i bezbedniji vozači, međutim, primećeno je da nije retkost u poslednje vreme da se za volanom zatiču i žene koje imaju alkohol u krvi ili su čak pod dejstvom narkotika", objasnio je Okanović.

Damir Okanović
Damir Okanovićfoto: Dragana Udovičić

Govoreći o ženskoj psihologiji za volanom, istakao je da muškarci voze bahato da bi se dokazali, dok žene imaju svoj cilj i zato voze bahato. Često se dešava, ističe, da na pešačkom prelazu majkama sa detetom pre stane muškarac nego žena u kolima.

"Imamo primere bahatog ponašanja i kod jednih i kod drugih, ali žene su svakako savesnije", napomenuo je Okanović.

Da li su žene opreznije u saobraćaju pitali smo oficira saobraćajne policije Novicu Batara.

Žene više vode računa kako se ponašaju u saobraćaju samim tim što statistički manji broj žena vozi, međutim ima i onih ekstremnih slučajeva kada žene prave ekstremne prekršaje koje semuškoj populaciji ne dešavaju tako često", zaključio je on.

Dakle, sposobnost da vozite automobil, autobus, kamion ili bilo koje drugo prevozno sredstvo, ne treba da zavisiti od toga da li ste muškarac ili žena, niti treba da generalizujemo stvari, pa hajde onda da budemo malo solidarniji jedni prema drugima, kao da nam nije dosta razlika i sukoba između polova.

(Espreso/J.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.