PREDLOG ZA MAME SA TROJE DECE: Dobijaju nacionalnu penziju?
Ilustracija, Foto: Profimedia

odlično!

PREDLOG ZA MAME SA TROJE DECE: Dobijaju nacionalnu penziju?

Porodice sa više dece u našoj zemlji susreću se sa brojnim teškoćama, pa je neophodno pojačati mehanizme zaštite

Objavljeno:

Svim majkama sa troje dece, koje u radnoj knjižici imaju najmanje 15 godina staža, treba dodeliti nacionalnu penziju, a jedan od roditelja deteta sa smetnjama u razvoju mora da dobije status roditelja-hranitelja. Ovo je inicijativa Saveza samostalnih sindikata Beograda koju su podneli premijerki Ani Brnabić i ministarstvima za rad i brigu o porodici.

Kako naglašavaju u ovom sindikatu, opšta demografska kriza i pad nataliteta glavni su razlozi zbog kojih bi, pored postojećih mera populacione politike, trebalo uvesti i nove, pišu Novosti.

- Porodice sa više dece u našoj zemlji susreću se sa brojnim teškoćama, pa je neophodno pojačati mehanizme zaštite - kaže Dragan Todorović, predsednik SSB. - Nacionalna penzija se sada dodeljuje za poseban doprinos nacionalnoj kulturi i sportu, a majke koje su rodile troje i više dece zaslužuju da budu svrstane u kategoriju onih koji su, takođe, dali jednu vrstu posebnog doprinosa svojoj zemlji.

1 / 6 Foto: Printscreen/Instagram/arielctyson

On smatra da bez ovakve stimulativne odluke za podsticaj majkama da rode više dece, Srbija neće imati kome da prenese svoje nasleđe.

U SSB naglašavaju i da je neophodno izmeniti Zakon o socijalnoj zaštiti, kako bi se sprečilo izmeštanje mališana sa posebnim potrebama iz njihovih primarnih porodica.

- NJima su neophodni celodnevni nadzor i nega, pa bi zato njihovi roditelji trebalo da dobiju ista prava kao i hranitelji. Cilj dopune pomenutog propisa je da deca ne moraju da se daju trećoj osobi, jer roditelji nisu u mogućnosti da brinu o njima - ističe Todorović.

Mame i tate, uprkos svojim ličnim kompetencijama i želji da rade da bi svom detetu pružili dostojanstven život, često se u praksi suočavaju sa nemogućnošću zasnivanja radnog odnosa.

- Ako bi im država priznala prava iz statusa hranitelja, to bi bilo višestruko korisno. Iznos novca koji se već izdvaja ne bi u ovom slučaju bio veći, a deca bi ostajala u svojim porodicama - smatra podnosilac inicijative.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.