HOĆE LI SE FRILENSERI OD 2023. NAĆI U "ŠKRIPCU"? Iz UFP-a za Espreso OBJASNILI sve o NOVIM modelima OPOREZIVANJA!
Frilenseri, Foto: Profimedia, Printscreen

SRBIJA BLIZU KONAČNOG REŠENJA?

HOĆE LI SE FRILENSERI OD 2023. NAĆI U "ŠKRIPCU"? Iz UFP-a za Espreso OBJASNILI sve o NOVIM modelima OPOREZIVANJA!

O tome kako će se novi modeli oporezivanja odraziti na frilensere u Srbiji razgovarali smo sa predstavnicima UFP-a i predavačem engleskog jezika na popularnoj onlajn platformi

Objavljeno:
Marina Letić

Svi oni koji rade za fizička ili pravna lica u inostranstvu, pružaju usluge digitalnim putem i zarađuju po osnovu autorskog dela ili "srodnog prava", po jednoj od mogućih definicija, smatraju se frilenserima.

Frilensera, ili po srpski "slobodnjaka", danas je mnogo u Srbiji i svetu, a čini se i da je aktuelna globalna kriza podstakla da taj broj bude i veći.

U korak sa novim vidovima zarade koje je doneo 21. vek krenulo je i Ministarstvo finansija Srbije koje je objavilo nacrt izmena Zakona o porezu na dohodak građana kojim bi trebalo da bude uređen status frilensera.

Naime, od 1. januara 2023. godine trebalo bi da imaju mogućnost da porez na prihod plaćaju po dva modela, koji će moći sami da odaberu.

Kako će od naredne godine programeri, profesori jezika i svi ostali koji zarađuju na internetu plaćati porez, saznali smo iz prve ruke od predstavnika Udruženje filensera i preduzetnika Srbije.

Kako navode iz ovog Udruženja glavna promena su dva modela oporezivanja - prvi za frilensera sa manjom zaradom i drugi za one sa većom.

- Oporezivanje frilensera od 2023. godine će se razlikovati po tome što će postojati dva modela oporezivanja – jedan koji odgovara onima sa manjim zaradama i jedan koji je povoljniji onima sa većim zaradama. Takođe, za prelazni period je obračun poreza i doprinosa na sebe preuzela Poreska uprava, ali od naredne godine će ova obaveza pasti na frilensere koji će porez prijavljivati kvartalno. Predviđen je rok od mesec dana po isteku kvartala za podnošenje poreske prijave, ali je takođe u planu da se ove prijave podnose onlajn preko onlajn platforme, naveli su Udruženje filensera i preduzetnika Srbije za Espreso i dodaju:

- Postojaće dva modela obračuna poreza i doprinosa - jedan povoljniji za niže prihode, a drugi za više prihode. Svaki frilenser će sa svakom prijavom prihoda moći da bira model koji mu u tom trenutku više odgovara.

Oba modela oporezivanja prihoda od frilensa su progresivna, odnosno, kako kažu naši sagovornici, predviđeno je da oni sa manjim prihodima plaćaju manje.

- Frilenseri imaju mogućnost da odaberu model oporezivanja koji im više odgovara nakon svakog kvartala. Odabirom odgovarajućeg modela ukupni nameti za porez i doprinose uvek mogu da iznose između 10% i 25% - ističu iz UFP-a.

Frilenser / Ilustracija
Frilenser / Ilustracijafoto: Caiaimage/Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia

Prijava prihoda onlajn

Poreska uprava, na osnovu zakona koji će tek biti donet, sprema se da informatičkom podrškom omogući podnošenje prijave i oporezivanje u skladu sa zakonom.

- Prihodi će se prijavljivati kvartalno, a rok za prijavu i plaćanje biće 30 dana od isteka kvartala. To znači da će prvo prijavljivanje biti u aprilu sledeće godine. Postojaće poseban portal za onlajn prijavu poreza. Uplatom poreza i doprinosa automatski će biti evidentirani staž za prethodni period, kao i produžavati zdravstveno osiguranje za narednih 6 meseci - kažu iz Udruženja.

Model A ( Prvi model)

  • U modelu A postoji veći neoporezivi deo (96.000 RSD kvartalno), bez normiranih troškova i na tako dobijenu osnovicu se plaćaju puni PiD. Ovaj model je povoljniji za one sa manjim zaradama.

Model B (Drugi model)

  • Drugi model podrazumeva neoporezivi deo od 19.300 RSD mesečno (iliti 57.900 kvartalno), normirane troškove u visini od 34%, plaćaju se puni doprinosi, ali je porez samo 10%. Prema ovom modelu postoji i minimalni iznos za penzijsko osiguranje (koji trenutno iznosi oko 7720 RSD mesečno) - ovo je i razlog zašto ovaj model nije isplativ za one sa primanjima nižim od minimalne osnovice za PIO.

U oba modela postoji minimalna mesečna uplata za zdravstveno osiguranje (oko 1400 RSD) na osnovu koje frilenseri mogu ostvariti ovo pravo i čak osigurati članove porodice, decu, ističu predstavnici pomenutog Udruženja.

Uplatom zdravstvenom osiguranja od strane frilensera, na ovaj način, moći će da budu osigurani i drugi članovi porodice.

- Uplatom zdravstvenog osiguranja osiguranik koji nije u radnom odnosu biće zdravstveno osiguran sledećih 6 meseci. Takođe, uvedena je mogućnost osiguranja članova porodice (dece, supružnika). Kako bi osobe sa prihodima ispod oporezivog dela bile zdravstveno osigurani, uvedeno je minimalno zdravstveno od 1402 rsd mesečno. Naime, prijavom prihoda osoba gubi pravo osiguranja po osnovu nezaposlenosti, te je uveden prag kako bi svi mogli biti osigurani, kažu iz Udruženja.

Šta se po novom modelu smatra "frilensom"?

- Svi prihodi inostranih pravnih i fizičkih lica od autorskog dela ili rada sličnog autorskom delu će biti pokriveni ovim zakonom. Takođe će prihodi od fizičkih lica u Srbiji po istom osnovu moći biti prijavljeni kao frilens. Bitno je da osoba vrši usluge, tj, da ne obavlja fizički rad na lokaciji u Srbiji, niti da prodaje robu, pojašnjavaju naši sagovornici.

"Predloženim modelima napravljen pomak"

Kako navode iz Udruženje filensera i preduzetnika, zadovoljni su pomakom koji je napravljen po pitanju frilensera u Srbiji.

- Trenutno je ovaj model optimalan i mogao biti donet u sklopu poresko-pravnog sistema. U tom smislu smo zadovoljni time koliki pomak je napravljen i koji je odlična polazna tačka za potencijalne buduće izmene u poreskom sistemu, navode sagovornici.

Kao jednu od glavnih prednosti ističu to što će frilenser imati zdravstveno osiguranje tri meseca u slučaju da ostane bez prihoda u jednom kvartalu.

- Smatramo da je pozitivno to što su obaveze frilensera prema državi srazmerno umanjene jer ne mogu ostvariti puna prava iz radnog odnosa. Takođe, podsećamo da paušalci i preduzetnici generalno plaćaju poreze i doprinose čak i onda kada nemaju prihode u toku meseca, a velika je prednost i što frilens neće biti predmet testa samostalnosti. Takođe, u slučaju da neko ne bude imao prihode u jednom kvartalu, i dalje će biti zdravstveno osiguran još tri meseca, pojašnjavaju iz Udruženja za Espreso.

Ministarstvo finansija
Ministarstvo finansijafoto: Printscreen/N1

"Slobodnjaci" na Upworku u najvećem "škripcu"?

Kako će se nov način oporezivanja odraziti na one koji su iz Srbije predavali engleski jezik na popularnoj onlajn platformi, razgovarali smo sa S.Đ. Modeli koji će se primenjivati od naredne godine, kako kaže, ne idu na ruku ni njoj ni mnogima kojima je ovo primarni posao.

- Mnogo njih će napustiti ovakav način zarade ili će im ovo biti samo honorarni posao, a ne glavni izvor prihoda. Oni koji zarađuju više od 500 evra možda će i moći nekako da se "izvuku" i nastave da rade - objašnjava S.Đ. za Espreso.

Naša sagovornica ističe i da će se u "škripcu" naći i oni koji rade putem platforme "Upwork".

- "Upwork" već uzima 30% od svakog odrađenog posla na platformi i onda kada bi država uzela svoj deo od njihovog preostalog iznosa, našli bi se u velikom problemu - ističe S.Đ.

Frilenser / Ilustracija
Frilenser / Ilustracijafoto: Yulia Koltyrina / Alamy / Alamy / Profimedia

Podsetimo, izmene zakona o porezu na dohodak građana i zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje trebalo bi da se nađu u skupštinskoj proceduri tokom narednih nedelja.

Po njihovom usvajanju biće doneta i podzakonska akta koja će detaljnije regulisati oporezivanje frilensera.

Hoće li na ovaj način Srbija doneti konačno rešenje za status radnika na internetu, ostaje da vidimo.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.