"HLEB SAVA SE PRODAJE POD DRUGIM IMENOM JER MU JE OGRANIČENA CENA": Obišli smo PEKARE i zatekli ALARMANTNO STANJE!
Dejan Gavrilović, Foto: Printscreen, EPA/RAQUEL MANZANARES

trikovi

"HLEB SAVA SE PRODAJE POD DRUGIM IMENOM JER MU JE OGRANIČENA CENA": Obišli smo PEKARE i zatekli ALARMANTNO STANJE!

U poslednjih šest meseci prodaja je povećana za 400.000 vekni dnevno i sve trgovinske radnje i marketi trebalo bi da su snabdeveni ovim jeftinijim veknama do kraja dana...

Objavljeno: 09:04h

Potražnja za veknom hleba, poznatom pod nazivom "Sava", drastično je povećana, pa su se pojedine velike industrijske pekare preorjentisale samo na proizvodnju ove osnovne vrste hleba, čija je cena ograničena na 53,50 dinara.

U poslednjih šest meseci prodaja je povećana za 400.000 vekni dnevno i sve trgovinske radnje i marketi trebalo bi da su snabdeveni ovim jeftinijim veknama do kraja dana.

Uredba kojom se kontroliše cena hleba na snazi je do 9. decembra, govori se o tome da postoji mogućnost i da bude produžena, ali to za sada nije potvrđeno. Međutim, ljudi su se požalili da u malim zanatskim pekarama u Beogradu više ne uspevaju da dođu do ove, jeftinije vekne.

Ekipa Espreso portala pre deset dana proverila je da li ove vekne ima u najvećim trgovinskim lancima u Beogradu, a danas smo to još jednom potvrdili. Tamo smo zatekli alarmantno stanje.

1 / 4 Foto: Espreso

Naime, kako smo mogli da vidimo na policama više marketa u Beogradu koje smo obišli nešto pre 10 sati ujutru samo hleba "sava" nije bilo na policama, ali je zato na mestu gde je nekada bio "Sava" stoji hleb drugih proizvođača i naziva. Ova situacija nas je navela da ponovo kontaktiramo zaštitnika potrošača, čiji smo odgovor ovog puta dobili.

Razlog za ovakvo stanje na rafovima za Espreso je otkrio Dejan Gavrilović iz Udruženja za zaštitu potrošača "Efektiva".

Hleba "Sava" nema jer se pekarima ne isplati da ga prave, zbog njegove ograničene cene. To jeste, ima ga ali se zove drugačije i prodaje se pod drugim imenom. Tako smo imali primer za mleko od 2,8% masti, koje je imalo ograničenu cenu, pa su proizvođači (verovatno to isto mleko) preimenovali u 2,5% i prodavali po većeoj ceni. Ili ulje, čija je cena ograničena na pakovanje od litar, ali je isto to ulje u balonu od 5l tri puta skuplje, jer se na to pakovanje ograničenje ne odnosi.

Dejan Gavrilović
foto: Printscreen/Youtube/Prva

Podsetimo, pekari imaju obavezu da proizvedu 30 odsto osnovne vrste hleba po ograničenoj ceni. Ovu meru Vlada je donela u novembru prošle godine da bi zaštitila standard građana. Da bi pravili jeftinije vekne proizvođači dobijaju od države brašno iz robnih rezervi po subvencionisanoj ceni.

Vlada Srbije ponovo je ograničila cene osnovnih životnih namirnica, a produžena je i zabrana izvoza odeređenih proizvoda u cilju sprečavanja nestašice. Uredba o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica na snazi je već neko vreme, sada je ponovo produžena, a evo i šta konketno znači za cene brašna, šećera, mleka.

Cena hleba

Po novoj uredbi neće se menjati maksimalna cena hleba "Sava". Praktično vekna će i nadalje koštati najviše 53,3 dinara i tako još puna tri naredna meseca. Vlada je usvojila i uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba brašna T-500, kojom je ograničenje cene i ovog proizvoda produžena za još 90 dana.

Hleb
foto: Printscreen/Youtube/Igy the cook

Mleko i mlečni proizvodi

Odluku da produži zabranu izvoza mleka Vlada je donela takođe da bi sprečila nestašicu, a nova odluka će se primenjivati od 1. do 31. decembra. Cena je i dalje odmrznuta kao što je bilo i tokom novembra. Tako sada litar dugotrajnog mleka domaće proizvodnje košta i više od 160 dinara, a jeftinije mleko može se naći ukoliko je iz uvoza. Najviše ga inače prethodnih nedelja uvozimo iz Nemačke i Poljske.

Mleko
foto: Espreso

Nafta

Vlada Srbije produžila je i trajanje Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte do 31. decembra. U peka je gorivo pojeftinilo i to prilično. Dizel ćemo ove nedelje plaćati tačno 209 dinara za litar, a benzin evropremijum BMB 95, 178 dinara.

Gorivo, Pumpe, Nafta
foto: Uprava carine

Šećer

Početkom novembra ograničena je cena šećera, umesto 109,99 dinara, šećer tako košta najviše 114,99 dinara po kilogramu

Prema prethodnom članu uredbe, maksimalna cena šećera bila je 109,99 dinara po kilogramu.

Šećer
foto: JugMedia

Ministar unutrašnje i spoljnje trgovine Tomislav Momirović, prethodnih dana više puta je izjavio da se i u narednom periodu nastaviti ograničenje cena pojedinih artikala. Ono što je cilj, kako je naveo, jeste dobra snabdevenost tržišta i pristupačne cene.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.