KUVARI I KONOBARI POBEGLI NA MORE, A OSTAVILI GOMILU RADNIH MESTA: Plate su vrtoglave, jedna grupa dobija i BONUSE
Konobari, Foto: EPA / GEORGI LICOVSKI, Profimedia

letnja sezona

KUVARI I KONOBARI POBEGLI NA MORE, A OSTAVILI GOMILU RADNIH MESTA: Plate su vrtoglave, jedna grupa dobija i BONUSE

Plate šefova kuhinja, bar su duplo veće nego što imaju ostali kuvari

Objavljeno: 09:07h

Ugostitelji su vrlo deficitarno zanimanje u Srbiji, posebno tokom letnje sezone kada veliki deo njih ide u okolne zemlje da odradi sezonu. Miloš Turinski iz kompanije Infostud poslovi kaže da se ovdašnji poslodavci trude da poboljšaju sve uslove ugostiteljima, koliko su u mogućnosti, posebno što se tiče podizanja plate.

Turinski za Nova.rs kaže da je u Beogradu velika tražnja ugostitelja, a posebno konobara. Konobari su traženi i van letnje sezone kada mahom odlaze na rad u inostranstvo – a posebno sada tokom sezone.

Dnevnice za tu poziciju se, navodi, kreću oko 2.500 dinara. Pored dnevnice, konobari uvek računaju i na bakšiš.

Miloš Turinski
foto: TV Prva Printscreen

Navodi da su kuvari takođe tražena i cenjena pozicija, a njihova plata je oko 80.000 dinara, dok se pomoćnim radnicima u kuhinji nudi plata između minimalca, odnosno 40.000 dinara, do 50 ili 55.000.

On dodaje da je problem i to što mlade ljude koji bi radili na dnevnicu tokom leta, na pojedinim udaljenijim lokacijama od centra Beograda, čak nema ni ko da obučava.

Ističe da su dobri kuvari cenjeni, da je važno zadržati ih, a plate šefova kuhinja znatno su visoke ali variraju u zavisnosti od prometa objekta gde su zaposleni.

Plate šefova kuhinja, bar su duplo veće nego što imaju ostali kuvari.

„Moramo da se borimo da ugostitelji ostanu ovde, da ne odu u inostranstvo. Poslodavci stvarno rade na tome, na uslovima da ih zadrže“, navodi Turinski.

Konobar
foto: Profimedia

Srbija ne može da bude konkurentna sa zemljama u susedstvu koje izlaze na more, dodaje on, poput Crne Gore i Hrvatske – gde odlazi najveći broj srpskih ugostitelja.

Za rad na sezoni, ugostitelji zarade „čist“ novac, jer su im obezbeđeni i smeštaj i hrana.

„Srbija jednostavno ne može biti konkurentna, jer nemamo da ponudimo takve uslove“, priča Turinski.

U Crnoj Gori plate slične srpskim platama

U Crnoj Gori, u zavisnosti od radnog mesta, ali i pređašnjeg iskustva, može da se zaradi i do 800 evra mesečno.

Hrvatska, Crna Gora, Grčka
foto: Profimedia

Plata za konobare, u restoranima, ali i na plaži, idu od 600 do 800 evra mesečno.

Traženi su kuvari, kao i pomoćni radnici u kuhinji koji, sudeći prema oglasima, mogu da zarade od 600 do 800 evra mesečno. Oko 800 evra kreće se i prosečna plata za šankere.

Međutim, radnicima je obezbeđen smeštaj, kao i dva obroka dnevno, ali i potrebne dozvole, tako im zarada za celo leto ostaje „čista“, što je velika razlika u odnosu na rad u Beogradu.

Plate u Hrtvatskoj znatno veće

Konobari u Hrvatskoj mogu da zarade još više nego u Crnoj Gori. Prema oglasima za poslove u ovoj zemlji, konobari su plaćeni po 1.000 do 1.100 evra mesečno. Naravno, ima i izuzetaka, koji svojim radnicima plaćaju drastično više. Tako u pojedinim kafićima i restoranima može da se zaradi i do 2.000 evra. Treba imati u vidu da radnici imaju obezbeđen smeštaj i hranu, pa im praktično ostaje cela zarada.

Hrvatska, Ostrvo
foto: Profimedia

U zavisnosti od iskustva, ali i samog restorana, kuvari na hrvatskom primorju mogu da zarade od 1.200, pa sve do 2.500 evra mesečno.

Što se tiče pomoćnih kuvara, oni su plaćeni od 1.000 do 1.500 evra.

Beogradske plate u oglasima

Prema oglasima za grad Beograd, plata koja se trenutno nudi konobarima varira od 50 do 80 hiljada dinara, dok je za šankere ta cifra između 55 i 75 hiljada – s tim da konobari nakon svoje smene uzimaju bakšiš, za razliku od šankera kojima se podela bakšiša ne nudi na svakom mestu.

Kuvarima se u Beogradu trenutno nudi između 80 i 110 hiljada, a tek na ponekim mestima za 10-20 hiljada veća plata.

Međutim, tokom leta se na prometnim mestima, recimo kafićima i restoranima na rekama, ugostiteljima nudi između 100 i 150 hiljada dinara plata.

08:05

DRŽAVA POVEĆAVA PENZIJE, PLATE I MINIMALAC: Stručnjaci analizirali da li će ovi potezi umanjiti osećaj krize i inflacije

(Espreso/Nova S)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.