SRBIMA SE VIŠE ISPLATI DA HRANU KUPE U KUŠADASIJU PA DA JE DONESU: Razlika u cenama je BAŠ DRASTIČNA!
Market / Ilustracija, Foto: Tamara Trajković

PRISTUPAČNIJE

SRBIMA SE VIŠE ISPLATI DA HRANU KUPE U KUŠADASIJU PA DA JE DONESU: Razlika u cenama je BAŠ DRASTIČNA!

Novac koji potrošači u Beogradu i Kušadasiju izdvajaju za namirnice primetno se razlikuju

Objavljeno:

Inflacija u Srbiji je napokon prestala sa divljanjem.

Cene u prodavnicama već neko vreme miruju.

Ipak, u Srbiji građani i dalje izdvajaju ogroman deo svog budžeta za svakodnevne namirnice kao što su jaja, mleko, jogurt i meso - piletinu što je u Srbiji najčešći izbor potrošača.

Mnogi su uporedili cenu tih namirnica u srpskoj prestonici sa cenama u poznatom turskom letovalištu Kušadasi. Zbog drastično pristupačnijih cena, mnogima bi se isplatilo da sa letovanja u Turskoj, pored preplanulosti, dovuku i zalihe hrane i osnovnih namirnica.

Novac koji potrošači u Beogradu i Kušadasiju izdvajaju za namirnice primetno se razlikuju. Cene su, očekivano, niže u Turskoj. Srbija, međutim, ima nižu minimalnu zaradu nego Turska kao i prosečnu platu.

Meso

Cena po kilogramu za celo pileu Kušadasiju iznosi 208 dinara, dok je cena u Beogradu 390 dinara za kilogram. To znači da je cena čak i najjeftinijeg mesa u Srbiji, ipak viša nego cena iste vrste mesa u turskom letovalištu.

1 / 6 Foto: Emilija Jovanović

Ulje

U Turskoj se za nešto manje od 500 dinara, tačnije 472 dinara, može kupiti čak tri litra ulja. Kako u beogradskom marketu cena najjeftinijeg ulja iznosi 170 dinara - za tri litra bi potrošač trebalo da izdvoji čak 40 dinara više nego u turskom Kušadasiju.

Jaja

Cena jednog jajeta u turskom letovalištu iznosi nepunih 11 dinara, a za kornet od šest jaja potrošač plaća oko 65 dinara. Cena najjeftinijeg korneta od 10 jaja u Srbiji je 240 dinara - odnosno 24 dinara po jajetu. Jaje je, dakle, čak 13 dinara skuplje u Srbiji nego u Turskoj.

Mleko

Litar i po mleka u Kušadasiju košta 90 dinara. U Beogardu je za taj iznos nemoguće kupiti ceo litar. U poznatom srpskom trgovinskom lancu najjeftinije sveže mleko košta 160 dinara za litar. Razlika u ceni mleka u ova dva grada je - čak 100dinara.

Jogurt

Za 177 dinara, potrošač u Turskoj može da kupi dva i po litra jogurta. Za cenu nižu od tri dinara, potrošač u Srbiji može priuštiti svega jedan litar jogurta. Litar jogurta u Kušadasiju je 114 dinara jeftinije nego u glavnom gardu Srbije.

Bonus video:

05:01

IMA LI KRAJA POSKUPLJENIMA U SRBIJI? Stručnjaci iz PKS i NBS: Cene hrane ostaju visoke, evo kad se očekuje UPOLA MANJA INFLACIJA

(Espreso / Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.