PAKLA CIGARETA ZA MANJE OD MESEC DANA 650 DINARA? Očekuje se novo POSKUPLJENJE od 1. oktobra
Trafika, Foto: Ilustracija/Zorana Jevtić

AKCIZE

PAKLA CIGARETA ZA MANJE OD MESEC DANA 650 DINARA? Očekuje se novo POSKUPLJENJE od 1. oktobra

Trenutno najjeftinija paklica cigareta košta 320 dinara

Objavljeno:

Ako se na današnjoj sednici Skupštine usvoji Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, od 1. oktobra pušače očekuje novo poskupljenje cigareta, zbog povećanja akcize.

Praktično, to znači da će u državnu kasu umesto sadašnjih 84,25 dinara ići 90,99 dinara po pakli.

Koliko više, za sada je neizvesno, ali ono što je izvesno to je da je kod cigareta, gde se po dosadašnjem kalendaru dva puta godišnje, početkom januara i jula, uvećavala specifična akciza za 1,5 dinara, poskupljenja išla na 10 dinara po pakli.

Ipak, možemo očekivati da će i proizvođači u ovom slučaju reagovati povećajnem cena proporcionalno povećanju akciza. Pošto će se nakon usvajanja ovog Zakona, napraviti presedan, odnosno u 2023. godini će se zabeležiti i treća korekcija ovog nameta i to za 6,74 dinara, “šuška” se da bi zbog toga za mesec dana i duvandžije mogle da naprave svoj presedan.

Trenutno najjeftinija paklica cigareta košta 320 dinara, a najskuplja oko 610, a nakon potencijalnog povećanja cena one bi mogle da koštaju i od 360 do 650 dinara (ako to poskupljenje bude istih proporcija kao i prethodna).

Drugim rečima zbog vanrednog i neplaniranog uvećanja specifične akcize od osam posto, koja umesto sadašnjih 84,25 dinara u državnu kasu “gura” 90,99 dinara po pakli, i oni bi mogli u svoje kase da ubace više od 10 dinara uobičajnog poskupljenja cigareta.

1 / 3 Foto: Tamara Trajković

Cigarete će poskupljivati sve do kraja 2025. godine!

Ono što teši je to što je član 14 predloga novog Zakona predvideo da će se nakon 1. janura 2024. nastaviti sa ustaljenom praksom da se specifična akciza koriguje naviše dva puta godišnje i to sve do kraja 2025. godine. Ta korekcija će u tom novom akciznom kalendaru biti po 1,62 dinara naviše pa bi na kraju 2025. godine trebalo da da država u svoju kasu ubaci čak 97,47 dinara po pakli. Ono što treba da se zna to je da proporcionalna akciza od 33 odsto,ostaje nepromenjena.

Treba da se zna da ništa jeftinije neće proći ni oni koji su klasične cigarete zamenili elektronskim, jer i tečnost za njihovo punjenje imaće korekciju od osam procenata. U toj grupi su i ljubitelji nesagorevajućeg duvana a od 1. januara 2024. godine i oni koji koriste nikotinske vrećice, koje se uvode kao novi akcizni proizvod.

Sve te novotarije uvode se kako bi se Srbija uskladilila sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih nešto više od 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici. Sve to se navodi u obrazloženju Zakona ali i očekivanja države da nakon nove akcizne politike,poskupljenje cigareta može da dovede do smanjenja korisnika ovog poroka.

Ukoliko Skupštiona Srbije narednih dana usvoji Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, od 1. oktobra ovaj namet bi trebalo da se uveća za osam posto i to na derivate nafte, duvanske prerađevine, alkoholna pića, kafu i tečnost za punjenje elektronskih cigareta. Novi propisi, do kraja 2023. godine, uvećali bi prihode države, pre svega od goriva i cigareta, za četiri milijarde dinara.

Pored toga uvodi se i novi akcizni proizvod, nikotinske vrećice, koje će biti oporezovane od januara 2024. godine.

Bonus video:

01:08

ŠTA ĆE SVE POSKUPETI OD JANUARA: Režije, cigarete, veće takse! Ovo su detaljna poskupljenja (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.