MAJKE S TROJE I VIŠE DECE ĆE DOBITI NACIONALNU PENZIJU? Evo šta kažu iz Saveza samostalnih sindikata o TOJ IDEJI!
Porodica, Foto: Profimedia

nacionalna penzija

MAJKE S TROJE I VIŠE DECE ĆE DOBITI NACIONALNU PENZIJU? Evo šta kažu iz Saveza samostalnih sindikata o TOJ IDEJI!

Dragan Todorović iz Saveza samostalnih sindikata Beograda kazao je da je predloženo iznos nacionalne penzije bude u visini prosečne zarade

Objavljeno:

Sindikati su prošle godine predložili nacionalnu penziju za majke koje imaju najmanje troje dece i 15 godina radnog staža.

Ideja je da majke troje dece koje imaju toliko staža ne moraju nužno da idu u penziju čim ostvare ta dva uslova već da tad mogu u penziju ako im to odgovara. Ta penzija im ne bi bila umanjena zato što su rano prestale da rade, kao što ostali trpe novčane penale ako se penzionišu preuranjeno, bez 40 godina staža.

Po postojećem Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju, majka troje i više dece ne dobija nacionalnu penziju, ali joj se zaračunava poseban staž.

Majka i dete / ilustracija
Majka i dete / ilustracijafoto: Profimedia

Gostujući na Jutarnjem programu TV Prve, Mili Milićev iz Udruženja "Majke sa troje dece" kazala da je ovo udruženje podržalo inicijativu sindikata i da je bilo radnih sastanaka.

"To jeste potrebno društvu. Mi smo više za inicijativu - osnivanje demografskog fonda i usklađivanje rada i roditeljstva odnosno smanjivanja broja sati", kazala je Milićev.

Dragan Todorović iz Saveza samostalnih sindikata Beograda kazao je da je predloženo iznos nacionalne penzije bude u visini prosečne zarade.

"Jedna od izuzetno važnih stvari u inicijativi je usklađivanje rada i roditeljstva", kazao je i dodao da u inicijalni predlog ne podrazumeva da bi se penzija povećavala sa svakim sledećim detetom, ali su predložili širi obuhvat dečijeg dodatka i veće iznose.

Bonus video:

01:04

OVAKO MOŽEMO DA ISPRATIMO TOK POVEĆANJA PENZIJA DO 2024. GODINE! Stručnjak otkrio pokazatelj: Ovaj deo godine je presudan!

(Espreso / b92 / Prva tv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.