KAKO JE LJUBAVNICA NASLEDILA PENZIJU PARTNERA UMESTO NJEGOVE SUPRUGE? Advokati objasnili PRAVNE ZAČKOLJICE
Penzioneri na klupi, Foto: Profimedia

Iskoristila pravo deteta?

KAKO JE LJUBAVNICA NASLEDILA PENZIJU PARTNERA UMESTO NJEGOVE SUPRUGE? Advokati objasnili PRAVNE ZAČKOLJICE

Po kojim zakonskim kriterijumima se dodeljuje penzija nakon smrti korisnika?

Objavljeno:

Ispovest jedne Beograđanke koja je ostala bez muževljeve penzije nakon njegove smrti i ne samo što je ostala bez nje, već su njegova primanja pripala ljubavnici s kojom ima dete, bila je jedna od najčitanijih na našem portalu prethodnog dana.

Ova priča pokrenula je mnoga pitanja, između ostalog, po kojim zakonskim kriterijumima se dodeljuje penzija nakon smrti korisnika, koji uslovi moraju biti ispunjeni, koji su konkretno uslovi morali biti ispunjeni u ovom sučaju, da li pravo na penziju imaju obe žene, odnosno naslednici.

Na ta, a i ostala pitanja u jutarnjem programu Kurir televizije odgovarali su advokati Aleksandar Radivojević i Ivan Simić.

- Ne znam detalje, međutim ovde nema vanbračne zajednice. Ona da bi postojala mora imati atribute bračne zajednice. Ne možete biti u braku, a imati sa drugom ženom vanbračnu zajednicu jer bi to onda bila dvobračnost, takozvana bigamija. To je izričito zabranjeno - konstatovao je Radivojević.

Ivan Simić
Ivan Simićfoto: Kurir Tv

Žena koja je bila njegova ljubavnica ne može da nasleđuje bez obzira da li imaju decu ili ne, a oni imaju dete koliko sam shvatio. Deca naravno imaju sva prava bila bračna bila vanbračna da nasleđuju. Ja zaista ne znam šta se dešava, ali miriše mi na neku prevaru. Postoji poseban vanparnični postupak u kome se dokazuje postojanje vanbračne zajednice. Vrlo efikasno funkcioniše u sudu. Ukoliko postoji zajedničko dete lako se dokazuje. Onda vi sA tim rešenjem zapravo imate pravo da se pojavite u ostalim postupcima i onda je vanbračna zajednica izjednačena sa bračnom - rekao je Radivojević i dodao:

- Da li je ta osoba na neki način prikrivajući neke stvari došla do takvog rešenja. Ovde je reč o nasleđivanju penzije koliko sam razumeo, koja onda pripada detetu. U svakom slučaju koliko sam razumeo ona nema status vanbračne supruge.

Bonus video:

05:55

KAKO JE LJUBAVNICA NASLEDILA PENZIJU PARTNERA UMESTO NJEGOVE SUPRUGE?! Advokat navode pravne mogućnosi: Iskoritila pravo deteta?

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.