OD 1. OKTOBRA NAS ČEKA UDARAC PO DŽEPU: Veće akcize na gorivo, cigarete, a jedna stvar će vas ZAPREPASTITI
Foto: Zorana Jevtić

RAČUNICA

OD 1. OKTOBRA NAS ČEKA UDARAC PO DŽEPU: Veće akcize na gorivo, cigarete, a jedna stvar će vas ZAPREPASTITI

Na takav scenario kod cigareta upućuje i dosadašnja praksa

Objavljeno:

U nedelju, 1. oktobra, akcize na benzin, dizel, cigarete, alkohol i kafu, biće uvećane za osam odsto, što praktično znači da je na pomolu novo poskupljenje ovih proizvoda. To poskupljenje ovoga puta diktira država, zbog većeg zahvatanja, ali je jasno da odgovor proizvođača na ove izmene neće izostati odnosno da će korigovati cene naviše.

Drugim rečima, jasno je da će nam akcize, tri omiljene srpske navike, kafu, cigarete i piće, zagorčati, dok će četvrtu, gorivo, učiniti manje dostupnom. Tako bar najavljuju stručnjaci po čijim kalkulacijama bi cene goriva, koje nedeljno “jure brzinom i i do 214 dinara za litar”, bi mogle da “skoče” bar za šest dinara, dok kod cigareta taj skok bi bio i veći od dosadašnjih uobičajenih 10 dinara po kutiji.

Na takav scenario kod cigareta upućuje i dosadašnja praksa po kojoj je zbog uvećanja specifične akcize od 1,5 dinara po paklici, koja se korigovala dva puta godišnje, poskupljenje je išlo na 10 dinara. Pošto će se nakon usvajanja ovog Zakona napraviti presedan, odnosno u 2023. godini će se zabeležiti i treća korekcija ovog nameta i to za 6,74 dinara, “šuška” se da bi zbog toga duvandžije od 1. oktobra mogle da odstupe od dosadašnje prakse.

Drugim rečima, zbog vanrednog i neplaniranog uvećanja specifične akcize od osam odsto, koja umesto sadašnjih 84,25 dinara u državnu kasu “gura” 90,99 dinara po pakli, i oni bi mogli u svoje kase da ubace više od 10 dinara uobičajenog poskupljenja cigareta pa bi cena najskuplje paklice mogla da ode i preko 650 dinara.

Treba da se zna da ništa jeftinije neće proći ni oni koji su klasične cigarete zamenili elektronskim, jer i tečnost za njihovo punjenje imaće korekciju od osam procenata. U toj grupi su i ljubitelji nesagorevajućeg duvana.

Sve te novotarije uvode se kako bi se Srbija uskladila sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih nešto više od 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

Pri tom, od januara 2024. godine, akcize će biti uvedene i na nikotinske vrećice, takozvani “snuns”. Pošto ovaj proizvod nije uvršten u postojeći Zakon o duvanu, u izmenama ovog dokumenta, biće tretiran kao duvanski, što do sada nije bio slučaj. Odluku o tome treba do kraja godine da donesu poslanici Narodne skupštine, a ako je suditi po javnoj raspravi, koja je završena 28. septembra, od Nove godine i na "snus" će se plaćati akcize.

I ljubiteljima kafe verovatno će ovaj napitak zagorčati život jer i tu se uvećava akciza za osam posto. U zavisnosti od vrste, država će, primera radi, za neprženu kafu umesto sadašnjih 92,99 po kilogramu uzimati 100,43 dinara dok za onu prženu taj namet će skočiti za 9,30 dinara odnosno biće od 125,53 dinara. U teoriji bi to moglo da znači uvećanje cene bar za ovaj iznos a u praksi i veći. To je slučaj i sa ljubiteljima dobre kapljice, koji će takođe morati da izdvoje više para za svoje alkoholne napitke jer je i tu država korigovala akcize naviše.

U obrazloženju Zakona ali i očekivanja države su da nakon nove akcizne politike, poskupljenje cigareta i alkohola, može da dovede do smanjenja korisnika ovih poroka. Da li će do toga doći, neizvesno, ali ono što je izvesno, to je da će korekcija akciza na naftne derivate dodatno uvećati već izuzetno visoku cenu goriva, koju diktira svetsko tržište.

Proizvođači će ovaj novi namet države sigurno ukalkulisati u svoje cene jer primera radi sa sadašnjih 61,50 dinara po litru, koliko se državi izdvajalo za olovni benzin, od 1. oktobra to će biti 66,42 dinara dok kod bezolovnog benzina taj trošak će sa 57,84 skočiti na 62,47 dinara.

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije, za “Blic Biznis” kaže da će ova korekcija akciza sigurno uticati na skok cena goriva.

- Povećanje akciza za osam odsto na naftne derivate je ozbiljna stvar i ja očekujem bi cena goriva nakon 1. oktobra mogla da skoči za šest dinara po litru. Moram da kažem da akcize od februara 2021. godine nisu usklađivane sa akciznim kalendarom, odnosno povećavane, već su povremeno smanjivane u različitim iznosima do oko 15 odsto. Ipak, ovo je sada veliki skok koji može da utiče i na druga poskupljenja - objašnjava Atanacković.

Bonus video: ZAŠTO CENE GORIVA SKAČU? O poskupljenu od oktobra, Dr Rabrenović kaže: Nema besplatnog ručka! Građani mogu da DOPRINESU UŠTEDI

02:49

ZAŠTO CENE GORIVA SKAČU? O poskupljenu od oktobra, Dr Rabrenović kaže: Nema besplatnog ručka! Građani mogu da DOPRINESU UŠTEDI

(Espreso/Bliic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.