OGLASILI SE IZ PIO FONDA: Ovo je važno za JEDNU GRUPU PENZIONERA, a mnogi ne znaju
PIO fond i penzioner, Foto: Beta / Dragan Gojić

penzioneri

OGLASILI SE IZ PIO FONDA: Ovo je važno za JEDNU GRUPU PENZIONERA, a mnogi ne znaju

Među najznačajnijima razlozima za smanjenje broja korisnika invalidske penzije su izmene kriterijuma i propisa u veštačenju

Objavljeno:

U Republičkom fondu PIO, medicinsko veštačenje je jedna od osnovnih delatnosti koje se obavljaju kako bi građani mogli da ostvare svoja prava u skladu sa Zakonom o PIO, ali i u skladu sa drugim zakonskim propisima, odnosno za potrebe drugih ustanova.

Dr Ljiljana Mitrović, direktorka Setora za medicinsko veštačenje u Direkciji RF PIO, pričala je o tome koja se sve veštačenja u Fondu obavljaju, šta kažu statistički podaci i da li se nešto značajno promenilo u proteklim godinama.

– Sektor za medicinsko veštačenje obavlja osnovnu delatnost Republičkog fonda PIO, i kroz donošenje nalaza, ocena i mišljenja daje osnov za donošenje oko jedne trećine svih rešenja za ostvarivanje prava koja se donesu u Fondu. Veštačenja po zahtevima za ostvarivanje prava iz PIO obavljaju se radi ostvarivanja prava na invalidsku penziju, zatim na porodičnu penziju, kao i na novčane naknade za pomoć i negu drugog lica i telesno oštećenje. Veštačenja se vrše i prilikom utvrđivanja nesposobnosti za obavljanje poljoprivredne delatnosti, potom u postupku ostvarivanja prava primenom međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju, kao i u postupku utvrđivanja promene u stanju invalidnosti, telesnog oštećenja i potrebe za pomoći i negom drugog lica, u skladu sa članom 96 Zakona o PIO – objašnjava dr LJiljana Mitrović.

Ona dodaje da se, osim po Zakonu o PIO, u ovom sektoru obavljaju i veštačenja po zahtevima korisnika prava Centra za socijalni rad, zatim po zahtevima za utvrđivanje procenta telesnog oštećenja za potrebe uvoza vozila u skladu sa Carinskim zakonom, veštačenja procene radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja ili održanja zaposlenja osoba sa invaliditetom za potrebe Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i utvrđivanje nesposobnosti za profesionalno vršenje policijskih poslova u skladu sa Zakonom o policiji, objavio je Glas osiguranika.

Penzioneri
Penzionerifoto: Beta/Dragan Gojić

Veštačenja se obavljaju i na zahtev inostranih nosilaca osiguranja, shodno odredbama međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju, zatim radi posebne nege deteta u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom, a takođe se obavljaju i veštačenja ratnih vojnih invalida.

Doktorka Mitrović navodi da je za prvih osam meseci 2023. godine u Fondu obavljeno gotovo 73.000 veštačenja, od kojih se oko 48.000 odnosi na veštačenja u okviru ostvarivanja prava iz PIO.

Ukupan broj veštačenja koja se obave na godišnjem nivou u proseku se kreće oko 120.000.

Govoreći o razlozima za odlazak u invalidsku penziju, tačnije o uzrocima invalidnosti u godini ostvarivanja prava, naša sagovornica navodi da, prema podacima za 2022. godinu, gotovo trećinu uzroka invalidnosti čine tumori, 30,1 odsto, zatim slede bolesti sistema krvotoka sa 28,3 procenta, pa potom duševni poremećaji sa 9,8 odsto i bolesti mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva sa 9,5 procenata.

– Posmatrajući period od 20 godina unazad, kada su među uzrocima invalidnosti ubedljivo prednjačile bolesti sistema krvotoka, sa čak 35,2 odsto u 2004. godini, a tumori tada činili 12,2 procenta svih uzroka invalidnosti, situacija se značajno promenila, pa su tumori danas vodeći uzrok invalidnosti. Važno je reći i da se broj korisnika invalidske penzije u ovom dvodecenijskom periodu značajno smanjio, sa oko 400.000 na manje od 240.000, a samim tim se smanjio i udeo korisnika invalidske penzije u ukupnom broju penzionera, sa oko 30 na trenutno nešto više od 14 procenata.

Među najznačajnijima razlozima za smanjenje broja korisnika invalidske penzije su izmene kriterijuma i propisa u veštačenju, koje su uslovljene promenama u načinu lečenja određenih bolesti i napretkom medicine – navodi dr Mitrović.

Inače, kako podseća direktorka Sektora za medicinsko veštačenje, RF PIO je od 2012. godine član EUMASS-a, Evropskog udruženja medicinskih stručnjaka iz oblasti osiguranja i socijalnog osiguranja, osnovanog 1972. godine, koje trenutno okuplja ustanove i organizacije iz 22 države.

– Članstvo u ovom udruženju nam mnogo znači jer pruža mogućnosti za unapređenje rada kroz razmenu iskustava, informacija, medicinskog znanja i dobre prakse u ovoj delatnosti – zaključuje dr Ljiljana Mitrović.

Bonus video:

08:15

Predsednik Vučić i premijerka Brnabić saopštili nove mere, povećanje plata i penzija

(Espreso / Penzionisani)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.