USVOJEN PREDLOG BUDŽETA SRBIJE ZA 2024. GODINU: Za kapitalne investicije oko 600 milijardi, VEĆE PLATE I PENZIJE
Foto: Photopotam / Alamy / Alamy / Profimedia

javljeno je

USVOJEN PREDLOG BUDŽETA SRBIJE ZA 2024. GODINU: Za kapitalne investicije oko 600 milijardi, VEĆE PLATE I PENZIJE

Kako ministar ističe, "Srbija nastavlja sa razvojem velikih infrastrukturnih projekata, sa unapređenjem životnog standarda i kvaliteta življenja"

Objavljeno:

Skupštinski odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava usvojio je Predlog zakona o budžetu za narednu godinu, na sednici na kojoj je potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali predstavio taj dokument.

Usvojeni su i Predlog zakona o završnom računu budžeta Republike Srbije za 2022. godinu, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Za kapitalne investicije u budžetu za narednu godinu je izdvojeno oko 600 milijardi dinara što je 6,8 odsto BDP-a, rekao je Siniša Mali, navodeći da je novac predviđen za projekte kao što su obilaznica oko Kragujevca, početak izgradnje EXPO-a, Nacionalnog stadiona, nastavak izgradnje Beogradskog metroa, tunela u centru Beograda, Fruškogorskog koridora, Moravskog koridora i saobraćajnice Preljina-Požega, Bački breg-Kikinda

Siniša Mali
foto: Printscreen/RTS

- Budžet je kontinuitet politike koju sprovodimo već nekoliko godina, on je razvojni, uravnotežen, socijalno orijentisan sa elementima predostrožnosti za krizna reagovanja - smatra resorni ministar.

On je rekao i da je budžet za narednu godinu nastavak politike daljeg ekonomskog osnaživanja naše zemlje, podrške građanima i privredi, nastavak prevazilaženja efekata svetske krize, sa što manjim posledicama po Srbiju. Kako je ocenio to znači da prioritet ostaje poboljšanje životnog standarda građana, jačanje privrede i nastavak započetog investicionog talasa, odnosno realizacija najvećih kapitalnih projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture, zdravstva, obrazovanja, ekologije.

Kako ministar ističe, "Srbija nastavlja sa razvojem velikih infrastrukturnih projekata, sa unapređenjem životnog standarda i kvaliteta življenja".

- U decembru ove godine prosečna plata u Srbiji iznosiće 840 evra, a sledećeg decembra dostići će 955 evra. Na dobrom smo putu da ispunimo obećanje a to je da do 2025. prosečna plata iznosi 1.000 evra – uverava Siniša Mali.

On je podsetio i da nakon povećanja penzija u oktobru sledi još jedno povećanje u januaru, od 14,8 odsto, te da će minimalna zarada premašiti 47.000 dinara.

Paralelno sa tim, kako je rekao, nastavlja se i sa rasterećenjem privrede od čega se očekuje da doprinese očuvanju zaposlenosti i daljem smanjenju nezaposlenosti koja je sada 9,6 odsto.

- Imamo rekordno visoku zaposlenost, 2.310.000 zaposlenih uplaćuju poreze i doprinose. Efikasnošću i brzim reakcijama smo, ne samo sačuvali zaposlenost, nego i smanjili nezaposlenost - naglašava Mali.

On je precizirao da su predlogom budžeta za narednu godinu predviđena veća izdvajanja i za poljoprivredu, 118,8 milijardi dinara, za zdravstvo 519,9 milijardi dinara, veća izdvajanja i za prosvetu, socijalu, kulturu.

Ukupni prihodi i primanja predviđeni predlogom budžeta za 2024. godinu iznose 2.040,9 milijarde dinara, što je za 136,9 milijardi dinara, odnosno 7,2% više u odnosu na iznos prihoda predviđen rebalansom budžeta za ovu godinu.

Predlogom budzeta za 2024. godinu predviđeni su ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 2.238 milijardi dinara, i fiskalni deficit budzeta Republike od 197 milijardi dinara, što je 2,2 odsto BDP i što je niže od planiranog deficita za ovu godinu, koji je rebalansom projektovan na 2,8 odsto BDP.

Bonus video: OGLAS U SRBIJI ZA VOZAČA, PLATA 250.000 DINARA?! Iz Infostuda o deficitarnim zanimanjima: Ovde plata ide do 350.000 RSD

01:34

OGLAS U SRBIJI ZA VOZAČA, PLATA 250.000 DINARA?! Iz Infostuda o deficitarnim zanimanjima: Ovde plata ide do 350.000 RSD

(Espreso/eKapija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.