OVI GRAĐANI SRBIJE OD NOVE GODINE NEĆE MOĆI DA PRIMAJU PARE OD DRŽAVE: Nova pravila na snazi od 1. januara
Pošta, Foto: Beta / Ljiljana Stupar

SUBVENCIJE

OVI GRAĐANI SRBIJE OD NOVE GODINE NEĆE MOĆI DA PRIMAJU PARE OD DRŽAVE: Nova pravila na snazi od 1. januara

Budžet za 2024. predviđa 105 milijardi dinara za poljoprivredu

Objavljeno:

Ministarka poljoprivrede Srbije Jelena Tanasković izjavila je u Skupštini Srbije da je budžet za sledeću godinu rekordan kada je reč o agraru.

Prema njenim rečima, predviđena su rekordna davanja za ratare i stočare.

Ponovila je da od 1. januara 2024. godine vlasnici zemlje koji je ne obrađuju neće više biti u mogućnosti da uzimaju subvencije od države.

„Pred vama je Predlog zakona o izmeni Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, a zato što su poljoprivredni proizvođači tražili da se poboljša njihov status. Već smo jednom menjali zakon čime je poboljšan njihov status, a sada evo doprinosimo još boljem i transparentnijem korišćenju subvvencija i prepoznavanju onoga što oni rade“, kazala je Tanasković u parlamentu obrazlažući predlog izmene zakona.

Kako je rekla, izmenom zakona povećaće se subvencija za iznos hektara sa 20 na 100 hektara.

„Jer sa povećanjem subvencija sa 9.000 na 18.000 dinara i povećanjem površine koja se subvencioniše sada, znatno ćemo poboljšati status, pre svega naših ratara“, rekla je.

Druga bitna izmena koju su, kako kaže, tražili proizvođači, jeste izmena koja se „podvukla u zakonu“ – da vlasnik zemlje koji je ne obrađuje može da koristi subvenciju.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/AgroTV Srbija

„Od 1. januara 2024. svi vlasnici zemlje koji je ne obrađuju neće više biti u mogućnosti da uzimaju subvencije, već će morati da sklope ugovor o zakupu sa onim koji realno zemlju obrađuje i on će biti korisnik subvencije“, naglasila je ministarka.

- Budžet za 2024. predviđa 105 milijardi dinara za poljoprivredu i onje rekordan i sa njim će biti pokrivena kompletna stočarska i biljna proizvodnja. Treba da se zna da ovaj iznos čini skoro 6 odsto ukupnih poreskih prihoda države i ono što je još važnije to je da zaključno sa 31. decembrom 2023. nemamo prenetih obaveza, nemamo zaostalih dugovanja. Sve će biti isplaćeno i to je razlog zašto je rekordan budžet u 2023. Drugim rečima sve ono što smo poljoprivrednicima obećali tokom 2023, i mnogo više od toga, definisano je budžetom za 2024. godinu - rekla je ministarka poljoprivrede za Tanjug.

Ona se posebno osvrnula i na planirana sredstva namenjena za subvencije, koja su u delu javnosti izazvale i najviše polemika.

- Ono što je jako bitno i što želim posebno da naglasim jeste da ta sredstva za subvencije čini 48 odsto svih subvencija Republike Srbije u budžetu za 2024. godinu. Neke od stvari koje smo predvideli u budžetu, pored povećanja cene po litri mleka sa 15 na 19 dinara, povećanja subvencija po hektaru sa 9.000 na 18.000 dinara, kao i uvećanja one pomoći po grlu sa 25.000 na 40.000 dinara, su definisane u budžetu za 2024. godinu. Tu su i uvećane subvencije i za ovce i ovnov, koze i jarčeve sa 7.000 na 10.000 dinara ali i kokoške. Pored toga uvećvaju se sredstva za pčelare po košnici i to sa sa 800 na 1.000 dinara. Dakle, svi su dobili podsticaj koji je uvećan za neki iznos, ratari su dobili povećanje obradive površine za podsticaj sa a 20 na 100 hektara- objašnjava ministarka.

Bonus video:

03:09

Mala poljoprivredna gazdinstva u zaječarskim selima

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.