OVI PENZIONERI KOJI ŽIVE U SRBIJI SU DOBILI UVEĆANE PENZIJE: Proverite da li spadate u ovu grupu
Penzioneri, Foto: Beta Dragan Gojić

POVEĆANJE PENZIJE

OVI PENZIONERI KOJI ŽIVE U SRBIJI SU DOBILI UVEĆANE PENZIJE: Proverite da li spadate u ovu grupu

Hrvatski penzijski fond isplatio je u Srbiji penzije za septembar

Objavljeno:

Penzioneri koji primaju deo penzije iz Hrvatske, a deo iz Srbije dobili su u oktobru najveće povećanje penzija od 1999. godine, potvrdili su za „Politiku” u Hrvatskom penzijskom fondu.

To znači da je ovo povećanje trebalo da stigne i za oko 58.000 penzionera koji novac dobijaju u Srbiji gde žive.

Upitani ko ima pravo na povećanje iz tamošnjeg fonda odgovaraju da se sve vrste penzija ostvarene u ovoj republici usklađuju dva puta godišnje – 1. januara i 1. jula. I to prema novoj aktuelnoj vrednosti mirovine (penzije) – /AVM/, koja se određuje tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije sabiranjem stopa promene prosečnog indeksa potrošačkih cena i stope prosečne bruto zarade svih zaposlenih u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

1 / 7 Foto: Nebojša Mandić

– Pri tome, nije važno gde penzioner živi, da li ima prebivalište i da li prima srazmernu penziju pola iz Hrvatske pola iz Srbije ili neke druge države. Odluka je da (AVM) iznosi 11,77 evra puta lični bod, a stopa povećanja AVM-a od 1. jula je 8,42 odsto. Reč je o najvećoj stopi usklađivanja penzija od 1. januara 1999, od kada se primenjuje usklađivanje dva puta godišnje.

Hrvatski penzijski fond isplatio je u Srbiji penzije za septembar za 57.647 korisnika, što znači da su svi oni dobili i uvećani iznos.

Inače, prosečna neto penzija je oko 508 evra, što predstavlja ukupno povećanje ove godine za 60 evra samo po osnovu usklađivanja.

Ali, korisnici hrvatske penzije koji ne žive u Hrvatskoj, nemaju pravo na isplatu jednokratne pomoći, pojašnjeno je takođe.

Bonus video:

01:48

ZBOG ČEGA PENZIONERI I DALJE RADE I TO NAJTEŽE POSLOVE?

(Espreso / Politika / Penzionisani)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.