FOLKSVAGEN OTPUŠTA RADNIKE: Bez posla ostaje oko 2.000 zaposlenih
Volkswagen, Foto: Profimedia

drastične mere

FOLKSVAGEN OTPUŠTA RADNIKE: Bez posla ostaje oko 2.000 zaposlenih

Folksvagen planira da otpusti dve hiljade radnika do kraja 2025. godine

Objavljeno:

Volkswagen planira ukidanje 2.000 radnih mesta u svojoj problematičnoj softverskoj jedinici Cariad, u sklopu plana restrukturiranja zbog kojeg će se dugo očekivana nova softverska arhitektura još više odgoditi.

Upravni odbor nemačkog qutomobilskog diva odobrio je plan na sastanku u sredu, s ciljem otpuštanja od 2024. do kraja 2025. godine, javio je Reuters, pozivajući se na vodeće menadžere u grupi.

Nova softverska arhitektura, 1.2 – koja će biti implementirana u Audi Q6 etron i Porsche Macan – biće odgođena za 16-18 nedelja, navodi se u izveštaju, dok se arhitektura sledećeg nivoa 2.0 prvobitno planirana za 2025. godinu u potpunosti preuređuje.

Nova platforma za skalabilne sisteme (SSP), na kojoj su svi budući modeli trebalo da budu bazirani počevši od novog električnog Trinityja, takođe će biti “u ponovnom razvoju”, dodaje se.

Međutim, plan Folksvagena zahteva odobrenje od radničkog veća, koje je pregovaralo o garancijama za posao za radnike do sredine 2025. godine.

- Ne prihvatamo ovu metodu ukidanja radnih mesta u celosti. Nema konkretnih informacija o tome gde bi pozicije trebalo smanjiti u smislu strukture i zadataka”, rekao je portparol Volkswagenovog radničkog veća.

Portparol Cariada odbio je da komentariše navode, ali je rekao da izvršni direktor Cariada Peter Bosch od ljeta radi na “sveobuhvatnom planu transformacije” za “repozicioniranje” kompanije.

- Planiranje transformacije je u završnoj fazi i biće saopšteno kada nadležni organi donesu rezoluciju, dodao je portparol.

Jedinica – osnovana pod bivšim izvršnim direktorom VW grupe Herbertom Diesom – premašila je svoj budžet i više puta je promašila ciljeve za lansiranje modela i softvera.

Volkswagen je imenovao Boscha, bivšeg šefa proizvodnje Bentleyja, za šefa jedinice ranije ove godine u nastojanju da Cariad vrati na pravi put.

Bonus video:

05:04

SMAKNU TI KOLA DOK TREPNEŠ! PAZITE SE - OVO su mesta na kojima najčešće VREBAJU KRADLJIVCI automobila (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Blic Biznis/Investitor)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.