RASPISAN NOVI KONKURS ZA POLJOPRIVREDNIKE: Država obezbeđuje čak 50 odsto investicija
Foto: RINA

DOBRE VESTI

RASPISAN NOVI KONKURS ZA POLJOPRIVREDNIKE: Država obezbeđuje čak 50 odsto investicija

Preko ovog konkursa je prošle godine u Srbiji kupljen svaki treći nov traktor

Objavljeno:

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je treći poziv za prijavu na program Konkurentne poljoprivrede. Obezbeđuje 50 odsto bespovratnih sredstava za investicije u unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Preko ovog konkursa je prošle godine u Srbiji kupljen svaki treći nov traktor. Program se sprovodi sa Svetskom bankom, a u nastavku teksta možete videti ko ima pravo da konkuriše.

Projekat Konkurentna poljoprivreda podrazumeva takozvani model finansiranja 50-40-10. To znači da polovinu investicije bespovratno obezbeđuje država, 40 odsto se finansira iz kredita poslovnih banaka, a 11 poslovnih banaka učestvuje u ovom projektu Svetske banke. Deset odsto sredstava obezbeđuje sam poljoprivrednik.

Iako mnogi misle da je projekat sličan kao IPARD – nije, jer tamo poljoprivrednici moraju da isfinansiraju ceo projekat, pa tek nakon što im projekat bude odobren, novac im leže na račun.

Ovde, čim je projekat odobren, oni dobijaju novac i mogu da raspolažu njime.

Novac, Dinari, Pare
foto: Profimedia

Pravo da dobiju sredstva imaju agregatori – preduzetnici, provredna društva ili zemljoradničke zadruge.

- To je naša prehrambeno-prerađivačka industrija koja vrši otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, skladišti, dorađuje, prerađuje i plasira na tržište poljoprivrednih proizvoda. Znači, to su naša mala, porodična, prehrambena gazdinstva koja otkupljuju primarne poljoprivredne proizvode u svrhu daljeg plasmana na tržište poljoprivrednih proizvoda - kaže koordinator projekta Milan Stevanović.

U ovom trećem pozivu su opredelili 750 miliona dinara i podržavaće projekte, odnosno biznis planove, čija je investiciona vrednost do 400.000 evra, pri čemu oni finansiraju sa 50 odsto bespovratnih sredstava, odnosno do 200.000 evra.

Ističe da, kada je reč o kamatnim stopama kod poslovnih banaka, koje obezbeđuju 40 odsto finansiranja, korisnici programa imaju slobodu da sarađuju sa jednom od 11 banaka i da pregovaraju individualne uslove.

- To su najčešće višegodišnji poljoprivredni krediti sa sniženim kamatnim stopama gde oni uz naše kofinansiranje imaju jednu slobodu i komotnost da bez ikakvih problema finansiraju svoju dalju poljoprivrednu proizvodnju - rekao je Stevanović dodajući da se kamate kreću od 4, 5 do 6 odsto, pri čemu je period otplate u proseku 6-7 godina.

Do sada su bila dva javna poziva i podržano je ukupno 1.400 poljoprivrednika, odnosno njihovih projekata.

Bonus video: MILADIN KOVAČEVIĆ U USIJANJU DANA: Otvoreni Balkan ruši barijere u regionu! To će biti kao u EU!

02:33

MILADIN KOVAČEVIĆ U USIJANJU DANA: Otvoreni Balkan ruši barijere u regionu! To će biti kao u EU!

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.