DA LI JE MOGUĆE DOBITI PENZIJU SA 10 GODINA RADNOG STAŽA? Oglasili se iz PIO fonda i objasnili kako je to moguće
PIO fond, Foto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

penzija

DA LI JE MOGUĆE DOBITI PENZIJU SA 10 GODINA RADNOG STAŽA? Oglasili se iz PIO fonda i objasnili kako je to moguće

Kada je reč o invalidskim penzijama, roditelji koji imaju invalidno dete često pitaju da li bi zbog nege deteta mogli da ostvare pravo na ovu penziju i koji su uslovi za to potrebni

Objavljeno:

Da li invalidska penzija može da ostvvari sa pet godina radnog staža i kada nije reč o potpunom gubitku radne sposobnosti, ili ipak postoji propisi koji kažu da je to samo u izuzetnom slučajevima?

Upravo je to pitanje postavila žena koja ima 77 godina starosti i 8,5 godina staža.

Da li mogu da dobijem neku penziju? Do sada se nisam nikome obraćala, pa ni Fondu PIO, ali sam čula da je jedan čovek invalid dobio penziju sa 10 godina radnog staža – kaže ona.

U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje odgovaraju da je tačno da je za ostvarivanje prava na invalidsku penziju po pitanju staža osiguranja dovoljno i pet godina. Međutim, pravo na invalidsku penziju može da ostvari samo onaj kod koga je utvrđen potpuni gubitak radne sposobnosti do navršenja potrebnih godina života za ostvarivanje prava na starosnu penziju.

Za žene je to 62,6 godine, a za osiguranike muškarce ta granica je 65 godina života. To praktično znači da je probijena starosna granicu za ostvarivanje prava na invalidsku penziju, prenosti list Politika.

penzioneri, Novčana pomoć
foto: Beta / Dragan Gojić, Beta/Branislav Božić

Kada je reč o starosnoj penziji, 10 godina staža nije dovoljno, jer je po Zakonu o PIO za ostvarivanje tog prava potrebno najmanje 15 godina staža osiguranja.

Kada je reč o invalidskim penzijama, roditelji koji imaju invalidno dete često pitaju da li bi zbog nege deteta mogli da ostvare pravo na ovu penziju i koji su uslovi za to potrebni.

Naime, roditelji koji su se javili kažu da im je ćerka invalid 80 odsto i da ide u specijalnu školu, pa svaki dan moraju da je vode na nastavu, te ih zanima da li bi majka mogla da ode u invalidsku penziju (ima 11 godina staža) zbog deteta, jer devojčica ne može sama da ide.

U Fondu PIO kažu da se ova penzija ostvaruje isključivo na osnovu zdravstvenog stanja osiguranika i potpuno je nezavisna od ostalih porodičnih i socijalnih poteškoća. Ako je majka slabog zdravstvenog stanja, može da podnese zahtev za invalidsku penziju, ukoliko od svog izabranog lekara dobije predlog za utvrđivanje invalidnosti koji se izdaje na obrascu jedan. Rešenje o pravu na invalidsku penziju doneće se isključivo na bazi mišljenja lekara veštaka koji će na osnovu medicinske dokumentacije i lekarskog pregleda da utvrdi da li kod majke postoji potpuni gubitak radne sposobnosti ili ne, što je uslov za ostvarivanje prava na invalidsku penziju.

1 / 4 Foto: Filip Plavčić

Kada je reč o ovoj kategoriji, važno je da znaju i kakva su im prava dok čekaju rešenje o potpunom gubitku radne sposobnosti i tome ko će im i kako overiti knjižicu.

U Fondu PIO ističu da se postupak ostvarivanja prava na invalidsku penziju sprovodi po određenoj zakonskoj proceduri, koja podrazumeva obaveštavanje osiguranika i njegovog poslodavca o ostvarenom potpunom gubitku radne sposobnosti. Njihov zakonski rok za žalbu je 15 dana od dana kada je primljeno rešenje o postojanju potpunog gubitka radne sposobnosti, donošenje odluke poslodavca o prekidu radnog odnosa i odjava sa obaveznog osiguranja.

Tek nakon odjave, penzijski fond može da donosi rešenje o pravu, koje podrazumeva i obračun visine penzije u skladu sa potvrđenim podacima iz obaveznog osiguranja. Zdravstveno osiguranje po osnovu zaposlenja važi sve do dana kada poslodavac odjavi svog zaposlenog. Tada bi trebalo da on od filijale Fonda PIO u kojoj se vodi postupak zatraži potvrdu da je u postupku ostvarivanja prava, kako bi po osnovu te potvrde regulisao zdravstveno osiguranje u fondu zdravstva.

Bonus video:

08:15

Predsednik Vučić i premijerka Brnabić saopštili nove mere, povećanje plata i penzija

(Espreso/ Politika/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.