KO PREŽIVI PRIČAĆE! Detaljna lista POSKUPLJENJA koja slede u Srbiji, pušači će dobro da se ZAMISLE kada čuju cene
Trafika, Foto: Zorana Jevtić

cene u srbiji

KO PREŽIVI PRIČAĆE! Detaljna lista POSKUPLJENJA koja slede u Srbiji, pušači će dobro da se ZAMISLE kada čuju cene

Cene cigareta će skočiti u Srbiji i tokom 2024. godine

Objavljeno:

Iako je u godini za nama već apsolutno sve poskupelo, nema naznaka da će 2024. biti mnogo drugačija. Za neke građane Srbije već prvi dan ove godine donosi poskupljenje grejanja, a trebalo bi da (ponovo) poskupe struja i gas, što može da dovede do lančanih poskupljenja, dok će pušači već u januaru skuplje plaćati svoj porok.

Dok zvanični podaci pokazuju da inflacija usporava, najave o poskupljenjima samo se nižu. Tokom 2023. godine struja je tri puta poskupela, a isti scenario nas očekuje i u maju. Sva tri puta, cene su povećane za osam odsto bez PDV-a, što je oko 9,28 procenata sa porezom. Ova četiri unapred isplanirana poskupljena posledica su aranžmana Vlade sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Iako je još uvek prerano da bi se govorilo o procentima i novim cenama kilovata, imajući u vidu prethodna poskupljenja, verovatno će i ovaj skok cena biti sličan, ako ne i isti. Istovremeno, poskupljivao je gas, po 10 odsto, da bi potom Vlada ograničila cenu "plavog energenta", pa on ne može da poskupljuje do maja 2024. Međutim, baš u maju, na red dolazi novo poskupljenje.

Cigarete
Cigaretefoto: Tamara Trajković

Ipak, ministar finansija u tehničkom mandatu Siniša Mali rekao je da u aranžmanu sa MMF-om "jasno stoji da nema potrebe za povećanjem cena struje i gasa naredne godine". Do objavljivanja teksta iz Agencije za energetiku nije stigao odgovor da li će energenti poskupeti ove godine.

Ako se ipak desi poskupljenje struje, i to za privredu (što se dosad dešavalo istovremeno kad i struja za potrošače), onda će poskupeti i mnoštvo proizvoda koje potrošači koriste svakodnevno. Na najvećem udaru biće oni proizvodi u čiju proizvodnju ulazi velika količina struje.

Jedna od takvih grupa su pekarski proizvodi, dakle hleb, burek i ostala peciva, a na listi su i meso, riba, zamrznuto povrće i voće, jer su hladnjače takođe veliki potrošači struje. Osim hrane, na spisku poskupljenja mogli bi da se nađu i svi oni proizvodi koji u prodavnice do potrošača dolaze iz pogona za proizvodnju peleta i papira, dakle od ogreva do toalet papira.

U januaru se takođe povećava akciza na cigarete, ali su pušači već navikli na ovakav scenario. Akcize se povećavaju dva puta godišnje, u januaru, a potom opet za šest meseci (izuzetak je bila 2023.godina kada su akcize povećane i u oktobru) i nakon toga sledi poskupljenje cigareta za 10 dinara po pakli.

Putarina je na delu Moravskog koridora između Pojata i Makrešana bila besplatna do 1. januara, ali će se u 2024. godini ona naplaćivati. Od 1. januara, od Beograda do Koševa će se plaćati 840 dinara, a od Beograda do Kruševca (Zapad) 810. Takođe, od Beograda do Ćićevca naplaćivaće se 740 dinara, dok će cena putarine od Beograda do Kruševca (Istok) iznositi 800 dinara.

Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u tehničkom mandatu, najavio je da će u 2024. godini putarina početi da se naplaćuje i na magistralnim putevima, i to za kamione težine veće od 7,5 tona.

Bonus video:

02:13

Cene u Njujorku

(Espreso/ Nova/ D.M/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.