KOLIKO VREMENA TREBA DA SE KUPI STAN OD 120.000 U ZEMLJAMA REGIONA? Srbin treba da radi duže od...
Kupovina, Foto: Profimedia

Istraživanje

KOLIKO VREMENA TREBA DA SE KUPI STAN OD 120.000 U ZEMLJAMA REGIONA? Srbin treba da radi duže od...

Slovencu treba najmanje vremena da kupi stan od 120.000 evra, a računica je pokazala kome treba najviše, ako zarađuje prosečnu platu.

Objavljeno:

Iako 120.000 evra na prvi pogled jeste ogromna suma novca, kada se govori o kupovini nekretnine, za taj iznos u Beogradu ne može da se dobije luksuz, već stan od 60 kvadrata na Karaburmi, 90 u Zemunu i samo 25 na Starom Gradu. Međutim, kako je prosečna srpska plata nešto više od 86.000 dinara, jasno je da je 120.000 evra iznos koji je, za većinu ljudi, teško dostižan. Tako prosečan Srbin za jedan stan mora da radi duže od 13 godina, dok 'komšije' uglavnom prolaze bolje.

Portal "Nova s" je proveravao koliko je u praksi teško rešiti stambeno pitanje od plata koje zarađuju građani Srbije, i izračunali su koliko je prosečnih srpskih plata potrebno za kupovinu stana u Beogradu. Međutim, treba imati na umu da bi ova računica značila da kupac neće trošiti ni dinar plate na bilo šta drugo, nego će sve što zaradi štedeti za stan.

Stvari su, u praksi, ipak malo drugačije, pogotovo kada se u obzir uzme činjenica da su cene svih neophodnih namirnica previsoke, te da i ako bi potencijalni kupac mogao da odvaja celu platu sa strane jer, primera radi, živi sa partnerom, život dve osobe od jedne plate bi se u Srbiji sveo na puko preživljavanje. Takođe, proverili su i koliko treba da rade Crnogorac, Hrvat, građanin BiH, Mađar, Rumun, Bugarin, kao i Slovenac, kako bi kupili stan iste vrednosti.

Nekretnine
foto: Printscreen/RTS

U Srbiji se stan 'zaradi' za skoro deceniju i po

Pre svega, treba znati da je prosečna plata u Srbiji u okobru bila oko 86.000 dinara, odnosno približno 730 evra, što je ujedno i najsvežiji podatak o prosečnoj zaradi. Ako bi, primera radi, potencijalni kupac želeo da postane vlasnik stana koji košta 120.000 evra (a to nije luksuzni penthaus, već stan od 25 do šezdesetak kvadrata, zavisno od dela grada), za to bi morao da radi duže od 13 godina. Dakle, skoro 14 godina rada i štednje potrebno je za kupovinu jednog prosečnog stana u Beogradu.

U Sloveniji potrebno sedam godina, a u Bosni više nego kod nas

Što se tiče država regiona, počećemo sa Crnom Gorom, u kojoj je prosečna plata nešto veća nego kod nas, 800 evra. To znači da će Crnogorac, koji sve što zaradi odvaja za stan, nekretninu od 120.000 evra moći da priušti za 150 meseci. To je tačno 12,5 godina. Što se tiče Hrvatske, prosečna plata iznosi skoro 1.200 evra, što znači da će Hrvat sa ovom zaradom koji krene da štedi danas, stan od 120.000 moći da kupi za 100 meseci, a to je osam godina i četiri meseca.

Ako bi komšija hteo da kupi stan koji košta 120.000 evra, a nalazi se, recimo, u Sarajevu, za to bi mu trebalo još više nego nama – jer prosečna plata u Bosni i Hercegovini 655 evra. Dakle, radnik koji u BiH prima prosečnu platu, za stan ove vredosti trebalo bi da radi duže od 15 godina. Preciznije, tek za 15 godina i četiri meseca sakupio bi pun iznos koji mu je potreban za ovaj stan.

nekretnine
foto: 4zida.rs

Potom, na red dolazi Mađarska. U ovoj susednoj državi, prosečna plata iznosi oko 1.010 evra. Prema tome, Mađar sa prosečnom zaradom za stan od 120.000 evra treba da štedi skoro 10 godina. Preciznije, za devet godina i 11 meseci, Mađar će moći da kupi stan. Nešto duže od Mađara, moraće da radi Rumun. Ako prima prosečnu platu (944 evra), za stan od 120.000 moraće da radi, i samo za to odvaja novac, narednih 10,5 godina.

Što se tiče Bugarske, u kojoj prosečna plata iznosi oko 822 evra, za kupovinu stana potrebno je nešto više vremena nego u Rumuniji. Tako će radnik sa prosečnom platom nekretninu od 120.000 evra moći da priušti nakon 12 godina neprekidnog rada i štednje. Preciznije, biće mu potrebno 12 godina i dva meseca.

Za kraj, tu je Slovenija u kojoj prosečna plata iznosi 1.435 evra, pa je jasno da od svih zemalja koje su nam blizu, jedan prosečan Slovenac treba da radi najmanje kako bi sebi kupio stan do 120.000 evra. On će nakon tačno sedam godina, moći da kupi ovu nekretninu.

Dakle, na osnovu ove računice, u kojoj se vidi da je u odnosu na Srbiju, teže kupiti stan samo u BiH, jasno je da je za većinu građana Srbije kupovina stana pravi poduhvat, te da retko ko od svoje plate zapravo može da uštedi 'ozbiljniji' iznos i uloži ga u nekretninu.

Bonus video:

03:30

VISOKE CENE NEKRETNINE MANJE ZAINTERESOVANIH ZA KUPOVINU! Rabrenović za Kurir TV:

(Espreso/Mondo/Nova/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.