NOVA PRAVILA ZA JEDNU GRUPU PENZIONERA: Proverite o čemu je reč i da li treba da platite ovu obavezu
Penzioneri, Foto: Beta / Dragan Gojić

PENZIONERI

NOVA PRAVILA ZA JEDNU GRUPU PENZIONERA: Proverite o čemu je reč i da li treba da platite ovu obavezu

Penzioner je dužan Poreskoj upravi do 31. januara prijaviti promenu visine penzije za prethodnu godin

Objavljeno:

Penzioneri koji žive u Hrvatskoj, a stekli su penziju u inostranstvu, podležu plaćanju poreza na dohodak u Hrvatskoj, ali naplata poreza zavisi od toga postoji li ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja s državom iz koje se isplaćuje penzija.

Najviše inostranih penzija u Hrvatsku stiže iz Nemačke, Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Penzije svih građana s prebivalištem (boravištem) u Hrvatskoj ostvarene u inostranstvu smatraju se primanjima od nesamostalnog rada i oporezuju se na isti način kao i penzije ostvarene u Hrvatskoj, osim ako je ugovorom o izbegavanju dvostrukog oporezivanja uređeno drugačije.

Hrvatska ima potpisane ugovore o izbegavanju dvostrukog oporezivanja za sedamdesetak država, a u većini slučajeva ima pravo oporezivanja penzija ako su penzionerii njeni rezidenti.

Neoporezive su penzije one koje su Hrvati stekli u 11 zemalja – u Nemačkoj, Belgiji, Kanadi, Luksemburgu, Kini, Makedoniji, Mauricijusu, Omanu, Poljskoj, Maroku i San Marinu.

U navedenim slučajevima neoporezive su samo penzije koje isplaćuje socijalno osiguranje, a one koje se isplaćuju iz fondova izvan sistema socijalnog osiguranja oporezive su u Hrvatskoj.

U četiri zemlje (Danska, Finska, Južnoafrička Republika i Holandija) obe države imaju pravo oporezivanja, zavisno o metodi koja se primenjuje.

1 / 3 Foto: Beta/Dragan Gojić

Prijava u poreski registar

Penzioneri koji ostvaruju penziju iz inostranstva, bez obzira oporezuje li se ona ili ne, obavezni su podneti prijavu za upis u registar poreskih obveznika na obrascu RPO. Ova prijava se podnosi ispostavi Poreske uprave nadležnoj prema njihovom prebivalištu ili uobičajenom boravištu u roku od osam dana od dana početka ostvarivanja primanja. Uz obrazac RPO obavezni su priložiti verodostojne dokumente o ostvarenom dohotku, odnosno primanju (rešenje ili potvrda o penziji, bankovni izvod za račun na koji je izvršena uplata penzije i drugo).

Takođe, penzioner mora izvaditi svoju poresku karticu u nadležnoj ispostavi Poreske uprave ili putem portala e-Porezna da bi mogao pri obračunu akontacije poreza u toku godine koristiti lični odbitak ili neoporezivi deo dohotka.

Plaćanje akontacije poreza

Inostrane penzije se oporezuju po istom principu kao i domaće penzije, što znači da se i za njih od 1. januara 2024. primenjuje lični odbitak od 560 evra i porezne stope koje propisuju gradovi i opštine. Obračunata akontacija poreza na dohodak od penzije penzionerima se umanjuje za 50 posto.

Akontacija poreza na dohodak po osnovi inostrane penzije plaća se prema rešenju Poreske uprave do zadnjeg dana u mesecu za tekući mesec, odnosno tromesečno do zadnjeg dana svakog tromesečja ako je utvrđena mesečna akontacija poreza na dohodak i poreza na dohodak do 13,27 evra.

Ako penzioner uz inostranu prima i domaću penziju Poreska uprava kod obračuna akontacije poreza na dohodak uzima u obzir oba prihoda, uključujući isplate nagrada od strane stranog isplatioca penzija.

Prijava promene visine penzije

Penzioner je dužan Poreskoj upravi do 31. januara prijaviti promenu visine penzije za prethodnu godinu ako je promenjeni iznos veći ili manji za 20 posto u odnosu na iznos na temelju kojeg je izdato prethodno rešenje Poreske uprave.

U tom slučaju Poreska uprava će nakon sprovedenoga postupka doneti novo rešenje o utvrđenoj mesečnoj akontaciji i razlici poreza za uplatu ili povrat za prethodno poresko razdoblje.

Izuzeće od plaćanja akontacije poreza

Penzioner može zatražiti izuzeće od plaćanja akontacije poreza na strani dohodak ako istovremeno plaća porez na dohodak u inostranstvu u državi s kojom Hrvatska nema u primeni ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja ili prima penziju iz država s kojima Hrvatska, u skladu sa postojećim ugovorima o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, ima podeljeno pravo oporezivanja penzija.

U tom slučaju je taj penzioner obvezan podneti Obrazac INO-DOH do 31. januara tekuće godine za prethodnu godinu, na osnovu čega se utvrđuje porezna obveza uz mogućnost uračunavanja poreza plaćenog u inostranstvu i dokaz o uplaćenom porezu u inostranstvu, objavili su hrvatski mediji.

Bonus video:

01:48

ZBOG ČEGA PENZIONERI I DALJE RADE I TO NAJTEŽE POSLOVE?

(Espreso / Penzionisani / V.P/ Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.