SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O DOBIJANJU VAUČERA ZA OBOLELE OD RETKIH BOLESTI: Evo šta vam je POTREBNO, ovo su DETALJI
Osoba sa invaliditetom, Foto: Profimedia

VAŽNO!

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O DOBIJANJU VAUČERA ZA OBOLELE OD RETKIH BOLESTI: Evo šta vam je POTREBNO, ovo su DETALJI

Sva pitanja u vezi sa uslovima i načinom ostvarivanja prava na jednokratnu novčanu pomoć, vaučere za kupovinu lekova i medicinskih sredstava i vaučere za rehabilitaciju i rekreaciju dostavljaju se na elektronsku poštu: podrskaretkebolesti@minbpd.gov.rs

Objavljeno:

Počela je prijava za finansijsku podršku pacijentima sa retkim bolestima i porodicama obelilih u vidu tri vrste vaučera, nakon što je Vlada nedavno usvojila ovu odluku. Već prvog dana poslato je čak 150 zahteva, a Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju objavilo je i koja je to sve dokumentacija potrebna za ostvarivanje prava na podršku.

U zavisnosti od toga da li se zahtev podnosi za dodelu jednokratne novčane pomoći, za dodelu vaučera za kupovinu lekova i medicinskih sredstava ili za dodelu vaučera za rehabilitaciju i rekreaciju podnosilac zahteva popunjava obrazac za određenu vrstu podrške i dostavlja ga Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, Grupi za podršku porodicama sa decom koja su obolela od retkih bolesti i ostalima koji su oboleli od retkih bolesti, na sledeću adresu - Bulevar Mihajla Pupina 2, Beograd i putem elektronske pošte: podrskaretkebolesti@minbpd.gov.rs.

Pored ove dokumentacije, potrebno je dostaviti i kopiju lične karte podnosioca zahteva i kopiju računa banke.

Sva pitanja u vezi sa uslovima i načinom ostvarivanja prava na jednokratnu novčanu pomoć, vaučere za kupovinu lekova i medicinskih sredstava i vaučere za rehabilitaciju i rekreaciju dostavljaju se na elektronsku poštu: podrskaretkebolesti@minbpd.gov.rs.

Odgovori na pitanja mogu se dobiti i putem telefona broj: 0648622550, svakog radnog dana u periodu od 9 do 15 časova.

Na predlog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Vlada Srbija odlučila je da se:

  • Porodicama sa decom koja su obolela od retkih bolesti i ostalima koji su oboleli od retkih bolesti, koji su državljani Republike Srbije i upisani u registar lica obolelih od retkih bolesti koji vodi Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", isplati jednokratna novčana pomoć u iznosu od 25.000 dinara
  • Licima koja su obolelaa od retkih bolesti, koji su državljani Republike Srbije i upisani u registar lica obolelih koji vodi Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", dodele vaučeri za kupovinu lekova i medicinskih sredstava u iznosu od 35.000 dinara
  • Licima koja su obolela od retkih bolesti, koji su državljani Republike Srbije i upisani u registar lica obolelih od retkih bolesti koji vodi Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", dodele vaučeri za rehabilitaciju i rekreaciju u iznosu od 50.000 dinara
Obrazac za prijavu za jednokratnu pomoć za obolele od retkih bolesti
Obrazac za prijavu za jednokratnu pomoć za obolele od retkih bolestifoto: minbdp.gov.rs

Olivera Jovović iz Grupe za unapređenje kvaliteta živoa porodica sa decom koja su obolela od retkih bolesti i ostalih koji su oboleli od retkih bolesti izjavila je za Tanjug da je prvog dana projavljivanja interesovanje bilo ogromno.

"Juče smo imali preko 150 poziva i isto toliko mejlova koji su stigli od ljudi koji su zainteresovano da ostvare jednu od tri pomoći države ili sve tri pomoći", rekla je Jovović.

Navela je da je procedura prilično jednostavna i da se sve informacije nalaze na sajtu Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, gde postoji odeljak podrške obolelima od retkih bolesti.

"Tu se nalaze sva tri obrasca, kao i word dokument gde je objašnjeno na koji način se ostvariju ove beneficije", objasnila je Jovović.

"U zavisnosti od toga da li se zahtev podnosi za dodelu jednokratne novčane pomoći, za dodelu vaučera za kupovinu lekova i medicinskih sredstava ili za dodelu vaučera za rehabilitaciju i rekreaciju, podnosilac zahteva popunjava obrazac za određenu vrstu podrške i dostavlja ga Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, Grupi za unapređenje kvaliteta života porodicama sa decom koja su obolela od retkih bolesti i ostalih koji su oboleli od retkih bolesti, na adresu Bulevar Mihajla Pupina 2, Beograd i putem elektronske pošte podrskaretkebolesti@minbpd.gov.rs", rekla je Jovović.

Olivera Jovović
Olivera Jovovićfoto: Printscreen/RTS

Navela je da jednokratna finansijska pomoć iznosi 25.000 dinara, vaučeri za kupovinu lekova i medicinskih sredstava su u iznosu od 35.000 dinara i vaučeri za rehabilitaciju i rekreaciju su u iznosu od 50.000 dinara.

"Najvažnije je istaći da oni moraju biti upisani u Registar lica obolelih od retkih bolesti koji vodi Institut za javno zdravlje Batut. U ovom momentu Registar broji oko 3.000 obolelih, ali nije kasno za one koji nisu upisani da to učine i sada. To mogu proveriti sa svojim lekarima specijalistima iz tercijarnih ustanova i dobiće informaciju da li su upisani i kakva je procedura", rekla je Jovović.

Vlada Srbije u četvrtak je usvojila Zaključak o jednokratnoj novčanoj pomoći porodicama sa decom i ostalima koji su oboleli od retkih bolesti.

Tri zaključka koja se odnose na podršku države obolelima od retkih bolesti i njihovim porodicama usvojena su kako bi se pružanjem finansijske pomoći poboljšao njihov materijalni položaj, saopšteno je iz vlade.Povećan je i budžet za njihovo lečenje, ove godine predviđene su 7,2 milijarde dinara.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju prof. dr Darija Kisić rekla je za RTS da je pri tom ministarstvu osnovana i Uprava za retke bolesti jer se uvidelo da je potrebna i jedna sistematska podrška obolelima.

Darija Kisić Tepavčević
Darija Kisić Tepavčevićfoto: Nemanja Nikolić

"Na sajtu su dostupni obrasci zahteva kao i procedura na koji način može da se stekne ovo pravo. Naime, potrebno je da se popuni odgovarajući zahtev nakon verifikacije postojanja dijagnoze retke bolesti u registru za retke bolesti, izdaju se rešenja", rekla je ministarka Darija Kisić.

Bonus video:

01:50

TURISTIČKE AGENCIJE SU DUŽNE DA DAJU ZAMENSKE VAUČERE! Lainović: Ukoliko ne iskoristite vaučer, novac mora da vam bude vraćen

(Espreso/ Telegraf/ Jelena Peranović/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.