VAŽNE INFORMACIJE ZA SVE PENZIONERE: Tiče se uvećanih penzija, dobro obratite pažnju
Siniša Mali je objasnio da će isplata februarskih penzija biti realizovana po do sada utvrđenoj dinamici isplate po kategorijama, Foto: beta dragan gojić

oglasio se ministar

VAŽNE INFORMACIJE ZA SVE PENZIONERE: Tiče se uvećanih penzija, dobro obratite pažnju

Danas je počela isplata prvih penzija uvećanih za 14,8 odsto, i to penzionerima koji pripadaju kategoriji „samostalne delatnosti“

Objavljeno:

Siniša Mali je objasnio da će isplata februarskih penzija biti realizovana po do sada utvrđenoj dinamici isplate po kategorijama. Tako će, rekao je, sledeća isplata uvećanih penzija biti u utorak, 6. februara za vojne i poljoprivredne penzionere.

- Najveći broj penzionera pripada kategoriji „zaposleni“ i oni će penzije na tekuće račune dobiti 10. februara, dok će penzionerima iz kategorije „zaposleni“ koji penzije podižu na šalterima pošta ili im se šalju na kućnu adresu, penzije biti isplaćene 8. februara, objasnio je ministar Siniša Mali.

Siniša Mali o povećanju penzija
Siniša Mali o povećanju penzijafoto: Ministarstvo finansija

On je naveo da je ovo još jedno obećanje koje ispunjavamo, pokazatelj brige za građane i konstantnog rada na poboljšanju njihovog životnog standarda.

- Penzije u Srbiji su od 1. januara ove godine povećane za 14,8 odsto, čime dolazimo do prosečne penzije od 390 evra. Setite se samo da je 2012. godine prosečna penzija u Srbiji iznosila tek 204 evra. Sada je skoro duplo veća, naveo je ministar finansija.

Penzije su od 1. oktobra prošle godine povećane za 21,1 odsto.

On je podsetio i da su penzije prethodni put povećane od 1. oktobra 2023. godine, i to za 5,5 odsto, te da je tri meseca kasnije stiglo novo povećanje penzija. Kumulativno, naglasio je Mali, penzije su od 1. oktobra prošle godine povećane za 21,1 odsto.

- Veoma je važno i što smo u 2023. godini imali realan rast penzija od 8,7 odsto, što znači da i pored inflacije, koja se od aprila nalazi na silaznoj putanji, penzije značajno rastu, a samim tim i životni standard naših najstarijih, naglasio je ministar Mali.

On je podsetio da su od 1. januara ove godine povećane i plate u javnom sektoru za deset odsto, kao i minimalna zarada za rekordnih 17,8 odsto.

- Suština naše politike su ljudi, briga o njima i poboljšanje kvaliteta života građana Srbije. Zato iz godine u godinu, kontinuirano radimo na poboljšanju životnog standarda naših građana i to je politika od koje nećemo i ne smemo odustati, poručio je.

Mali je naglasio da je prosečna plata 2010. godine bila 331 evro, da očekujemo da će ove godine u decembru biti 958 evra, a sledeće godine 1.056 evra.

Siniša Mali je objasnio da će isplata februarskih penzija biti realizovana po do sada utvrđenoj dinamici isplate po kategorijama
Siniša Mali je objasnio da će isplata februarskih penzija biti realizovana po do sada utvrđenoj dinamici isplate po kategorijamafoto: Profimedia

Dodao je i da je minimalna zarada sada prvi put prešla 400 evra, a da je 2010. godine bila tek 153 evra.

Ministar finansija rekao je da će se trasiranom politikom i nastaviti do zacrtanih ciljeva da 2027. godine minimalna zarada i prosečna penzija u Srbiji iznose 650 evra, a prosečna neto zarada 1.400 evra.

On je dodao da su postavljeni ciljevi realno ostvarivi ako se uzme u obzir činjenica da je uprkos velikoj svetskoj krizi, sa više izvora ekonomske nestabilnosti koja se prelivala i na Srbiju, naša zemlja uspela da ostvari ne samo privredni rast, nego i rast životnog standarda kontinuiranim povećanjem zarada i penzija kako bi se anulirali efekti inflacije.

Siniša Mali o penzijama
Siniša Mali o penzijamafoto: TV Pink Printscreen

- Takve performanse u teškim godinama nam je omogućila isključivo finansijska stabilnost koju imamo, jer bez toga bismo u krizi potonuli sa čim već, nažalost, imamo iskustva, rekao je.

Kako je dodao, Srbija je sačuvala radna mesta, nastavila sa obaranjem rekorda u nivou direktnih stranih investicija, nastavila sa politikom pomoći onima kojima je potrebno i očuvala postignute ekonomske rezultate zbog čega, istakao je, možemo da se nadamo daljem rastu i BDP-a ali i plata i penzija.

- Imamo sve uslove za to, stvorili smo ih i umemo da se borimo sa krizom, zaključio je.

Bonus video:

00:57

DA NEMAM RUKU, RADIO BIH NOGAMA! Milanče Radosavljević za Kurir TV: Imam 24 godine staža, a penzija mi je ODLIČNA

(Espreso/Blic/Nada Matić/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.