POSKUPLJUJU CIGARETE: Paklice dostižu cenu od 600 dinara!
Najskuplje cigarete i do 620 dinara., Foto: Tamara Trajković

poskupljenje cigareta

POSKUPLJUJU CIGARETE: Paklice dostižu cenu od 600 dinara!

Od sada u državu kasu umesto aktuelnih 90,99 sliva se 92,61 dinar po pakli.

Objavljeno:

Potrošači će najjeftiniju paklicu plaćati 340 dinara, a najskuplja će ići i do 620 dinara. Cigarete poskupljuju dva puta, jednom na početku godine i drugi put sredinom godine, zbog usklađivanja akciza.

Tokom prethodne godine cigarete su poskupele 3 puta. Poslednje vanredno poskupljenje bilo je u oktobru, a uskoro bi mogla da usledi i nova korekcija cena koja će iznositi 1,62 dinara po paklici. Ovo poskupljenje bi uskoro moglo da dovede do značajno veće cene.

Vlada je 1. oktobra prošle godine povećala akcize na cigarete za osam odsto, odnosno država po jednoj paklici uzima 90,99 dinara, dok je to do 1. oktobra iznosilo 84,25 dinara.

Cene duvanskih proizvoda se ne uvećavaju automatski svakog januara i jula, već Vlada Srbije mora da ih odobri i to na osnovu podnetog zahteva svakog proizvođača.

Na nivou Evropske unije, Irska naplaćuje najveći porez, odnosno 9,30 evra po paklici od 20 cigareta. Francuska i Finska 6,95 evra i 6,76 evra, dok Bugarska naplaćuje najmanji porez od 1,85 evra i mi težimo da mu se približimo.

Poskupljenej cigareta u 2024.
Poskupljenej cigareta u 2024. foto: Profimedia

U paklu cene cigareta ulazi i proporcionalna akciza od 33 posto koja ostaje i u narednom periodu ista, a na sve to se dodaje i PDV. Zbog svih tih nameta proizvođači povećavaju cenu za 10 dinara što je stupilo na snagu od 1. januara 2024. godina. Ako se zna da je do prvog oktobra taj iznos bio 84,25 dinara onda je jasno da su planirani prihodi u budžetu po ovom osnovu za 2024. godinu značajno veći i iznose 135 milijardi dinara.

Srbija se, barem po pitanju cena cdigareta, sve više pribloižava standardima Evropske unije. Reč je o minimalnom iznosu od 1,8 evra po paklici, što nas zajedno sa Bugarskom svrstava na začelje ove liste. Ubedljivo na prvom mestu je Irska gde se od akcize po paklici u državni budžet slije čak 9,3 evra, slede Francuska i Finska sa 6,9 odnosno 6,8 evra. I u našem susedstvu su ovi nameti veći, u Hrvatskoj i Rumuniji su 2,5, dok u Sloveniji iznose 2,7 evra.

Upravo ovako velike razlike uslovljavaju i značajan raspon u maloprodajnim cenama cigareta. Najskuplje su u onim zemljama gde su akcize najveće pa tako ljubitelji duvanskog dima u Irskoj plaćaju, verovali ili ne, čak 14,2 evra po paklici. Nešto bolje prolaze Francuzi, jer izdvajaju 11 dok Srbi i Bugari oko tri evra. Ipak, sve je izvesnije da će u naredne dve godine taj iznos biti značajno uvećan.

― Cene cigareta variraju od preko 14 evra po paklici u Irskoj do približno 3 evra u Srbiji i Bugarskoj. Podaci pokazuju da su maloprodajne cene i akciza niže u zemljama Centralno Istočne Evrope(CIE) u odnosu na druge zemlje članice EU i to u proseku za oko 40 posto. Maloprodajne cene i akcize u Srbiji su za sada niže od proseka CIE, pa se očekuje da će u narednom periodu nastaviti i dalje da rastu ― naveo je Fiskalni savet.

Treba dodati i da ništa jeftinije neće proći ni oni koji su klasične cigarete zamenili elektronskim, jer će i tečnost za njihovo punjenje imati korekciju. U toj grupi su i ljubitelji nesagorevajućeg duvana a od januara 2024. godine, akcize će biti uvedene i na nikotinske vrećice, takozvani “snuns”. Pošto ovaj proizvod nije uvršten u postojeći Zakon o duvanu, on je izmenjen i tretira se kao duvanski, što do sada nije bio slučaj.

Bonus video:

03:30

ANA PRIJOVIĆ OPET OSTAVLJA CIGARETE

Espreso / Blic / prenela: A.S.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.