DA LI SU PAMETNA BROJILA POVEZANA SA UVEĆANIM RAČUNIMA ZA STRUJU? Oglasili se iz ELEKTRODISTRIBUCIJE SRBIJE
Brojilo za struju, Foto: Profimedia

STRUJA

DA LI SU PAMETNA BROJILA POVEZANA SA UVEĆANIM RAČUNIMA ZA STRUJU? Oglasili se iz ELEKTRODISTRIBUCIJE SRBIJE

Navode da je u koracima koji se trenutno realizuju sistem dodatno zaštiće

Objavljeno:

Pametna brojila i daljinsko očitavanje nisu povezani sa uvećanim računima za električnu energiju kod jednog broja potrošača, saopštila je Elektodistribucija Srbije (EDS), demantujući tako navode jednog od udruženja za zaštitu potrošača. Navode da se i mehanička i pametna brojila, u ovom trenutku, očitavaju ručno.

Elektrodistribucija Srbije saopštila je da se u javnosti pojavila dezinformacija koja pametna brojila i daljinsko očitavanje dovode u vezu sa uvećanim računima za električnu energiju kod jednog broja potrošača, a koja je potekla od jednog uduruženja za zaštitu potrošača.

Iz EDS-a objašnjavaju da nije to u pitanju već da se, u ovom trenutku, i mehanička i pametna brojila očitavaju ručno.

Račun za struju
Račun za strujufoto: Espreso

"Proces ugradnje pametnih brojila je počeo, ali je primena sistema daljinskog očitavanja usporena zbog hakerskih napada na EDS i radi dodatnog podešavanja zaštite sistema daljinskog očitavanja brojila", saopštava EDS.

U saopštenju navode da daljinsko očitavanje onemogućava bilo kakvu grešku pri očitavanju i da će biti sprovedeno u najkraćem roku, kako bi se primenio sistem koji će pomoći i građanima da lakše prate svoju potrošnju.

Iz Elektrodistribucije navode da se upravo se zbog precizno očitanog stanja, jedne od stavki na računu koji izdaje snabdevač, i ugrađuju pametna brojila koja su besplatna za potrošače.

Navode da je u koracima koji se trenutno realizuju sistem dodatno zaštićen i da je, u postupku uspostavljanja daljinskog očitavanja, u skladu sa evropskom praksom.

"Širenjem lažnih informacija i proizvoljnih ocena građani se dovode u zabludu i nanosi se šteta svima", upozorava EDS.

Bonus video:

01:02

EPS PRODUŽIO ROK ZA PLAĆANJE RAČUNA, ostvarite popust do OVOG datuma! Spanić: Odluka donesena jer su građani redovne platiše!

(Espreso / EDS / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.